Parcul National Dajti, Albania

Parcurile nationale se numara printre cele mai consistente atractii turistice ale Albaniei. Beneficiind de vegetatie bogata pe trei sferturi din suprafata sa, aceasta tara este considerata una dintre cele mai "verzi" din Europa. 

Parcul National Dajti este situat in partea centrala a tarii la o distanta de numai 10 km de capitala Tirana, fapt care il face extrem de accesibil. Spre deosebire de alte arii protejate nu este atat de restrictiva fiind un adevarat paradis al celor care doresc sa iasa la picnic in natura sau chiar sa doarma apropape de ea la unul dintre hotelurile apropiate.

Terenul accidentat si stancos este ideal pentru sporturile de aventura, precum alpinismul, si intr-o mai mica masura pentru schi. Daca nu aveti totusi o astfel de pasiune si doriti sa cunoasteti maretia muntelui Dajti nu va ramane decat sa alegeti trasee mai usoare sau sa "escaladati" masivul cu telecabina. Din locul in care va urcati, anume din Linz, pana in varf este cale de numai 15 minute, timp din pacate insuficient pentru turistii care doresc sa se sature cu adevarat de peisajele spectaculoase.

Unitatile de relief cuprinse in Parcul National Dajti au altitudini de la 300 m pana la 1613 m, in punctul cel mai inalt: Varful Dajti. Oficial, aceasta arie protejata  a inceput sa functioneze de la 1 ianuarie 1996 fiindu-i stabilita o suprafata de 3300 hectare, destul de mare pentru a asigura conservarea habitatelor si a biodiversitatii.

Esenta lemnoasa predominanta este fagul care corespunde etajului foioaselor, insa la altitudini mai ridicate isi face aparitia pinul si celelalte conifere. In umbra deasa a padurii turistii pot descoperi exemplarele batrane de arbori care in numeroase situatii depasesc varsta de 200 ani.

Dintre speciile de animale care atrag atentia prin grandoarea sau raritatea exemplarelor se numara: acvila de munte, ciocanitorile negre si lupii. In total fauna atipica este compusa din 4 specii rare de amfibieni, 9 tipuri diferite de mamifere, 8 specii de reptile si 11 tipuri de pasari rare.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.