Parcul National Defileul Jiului

Infiintat in anul 2005 pe suprafata de 11,127 hectare, Parcul National Defileul Jiului este una dintre cele mai tinere arii protejate din Romania. Obiectivul este situat in nordul judetului Gorj, intre masivele Parang si Valcan, de-a lungul vaii inguste si adanci sapata cu migala de apele Jiului. Relieful se incadreaza intre altitudinile de 295 m, in extremitatea sudica a Vaii Jiului, si 1,621 m, in Pasul Vulcan.

Teritoriul, amplasat intr-un peisaj de legenda, departe de agitatia oraselor, este strabatut pe directia sud-nord de drumul Filiasi - Deva, care figureaza in reteaua europeana ca E 79 si de calea ferata Bumbesti - Livezeni. Parcul National Defileul Jiului atrage turistii prin salbaticia si frumusetea peisajelor, prin neasteptata bogatie a florei, faunei si nu in ultimul rand prin linistea si aerul curat pe care le ofera.

Pana acum au fost inventariate 701 specii de plante si 441 specii de animale, dintre care unele ocrotite de lege. In proportie de 80% parcul este acoperit cu paduri de fag si gorun in asociere cu carpen sau frasin. Aici vietuiesc vipere, vidre si animale carnivore de talie mare precum ursul sau rasul. In Parcul National Defileu Jiului traiesc 5 specii de liliac, disparute cu ani buni in urma pe restul continentului nostru, exemplare de vipere cu corn si scorpioni mici pe cale de disparitie.

In muntii impresionanti ai defileului au fost sapate 43 de tuneluri pe 33 km, fiind sectorul de cale ferata cu cele mai multe tuneluri din lume intr-un singur defileu. Geologii au afirmat ca aceasta salbaticie se datoreaza in principal structurii petrografice, reprezentata de roci foarte dure, precum cuartite, amfibolite sau calcare cristaline, ce au dezvoltat si intretinut “peretii” de stanca.

Sursa foto: defileujiului.ro

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.


Warning: fopen(cache/fbb54771a5d9b232a1409cd90172b4a6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139