Parcul National Elvetian

Foto: wsl.ch

Elvetia, tara despre care s-ar putea vorbi la superlativ in multe domenii de activitate, este fara indoiala una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice din Europa. 

 

Caracteristica principala a peisajelor elvetiene este data de relieful montan ce detine o pondere mare din suprafeta totala a statului.  Aceasta realitate geografica a atras dupa sine nevoia de a conserva bogatia naturii, sub toate aspectele ei, pentru a beneficia de ea si generatiile care vor urma.

 

In aceste imprejurari a luat fiinta inca din anul 1914 Parcul National Elvetian aflat in sud-estul a tarii la aproximativ 2 ore de Zurich. Posibilitatile de cazare din apropierea obiectivului sunt multiple si constau in hoteluri de 3 sau 4 stele aflate in Scuol, Mustair sau Ofenpas. 

 

Parcul se intinde pe o suprafata de 172 km patrati si include sectoare montane, cu altitudini cuprinse intre 1400 m si 3170 m, ce detin specii de plante si animale caracteristice.

 

Daca va hotarati sa vizitati acest colt de rai trebuie sa luati la cunostinta si sa respectati cateva aspecte esentiale. Accesul pe teritoriul parcului este interzis chiar si cu cele mai simple si nepoluante mijloace de transport, cum este de pilda bicicleta.

 

De asemeneam, in Parcul National Elvetian sunt interzise campingul, vanatul, focul, si inclusiv culesul florilor.  Aceasta pentru ca flora si fauna intalnite aici fac parte din ecosisteme complexe intalnite din nefericire doar in putine locuri in Europa.

 

Aproximativ 650 specii de plante se gasesc pe culmile abrupte ale muntilor cae alcatuiesc Parcul National Elvetian, dintre care predominante sunt speciile iubitoare de inaltime, precum: muschii, lichenii, ferigile si minunatele flori multicolore  specifice etajului alpin.

 

Printre atractiile majore ale parcului se numara si cateva specii de animale rare a caror existanta depinde in cea mai mare masura de echilibrul fragil al mediului in care vietuiesc. Vulturul barbos, acvila de munte si capra neagra sunt doar cateva dintre acele specii a caror vedere este considerata deopotriva noroc si privilegiu.   

 

Pentru o perspectiva detaliata asupra trecutului si prezentului Parcului National Elvetian va recomandam sa faceti o oprire in localitatea Zernez din apropiere, pentru a vizita expozitia dedicata acestuia.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/5ba0d0607db9045ce5d5b5f9ca4a740f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139