Parcul National Los Glaciares

Parcul National Los Glaciares se gaseste la sud-vest de orasul Santa Cruz, la grantia cu Chile, si reprezinta cea mai mare portiune de gheata continentala dupa Antarctica. Totodata, Parcul National Los Glaciares este al doilea ca marime din Argentina si unul dintre cele mai frumoase.

Aici, in Anzii Australi  se intalnesc 47 de ghetari cu numeroase grote, pesteri, crevase, piscuri colturoase, plus inca 200 de ghetari mai mici, izolati. Portiunea acoperita cu gheata se numeste Ice Caps, iar cel mai faimos ghetar este Moreno Glacier deoarece are miscari inainte si inapoi datorita variatiilor de temperatura din timpul anului.

Padurile acopera aproximativ 79,000 ha si ocupa spatiul dintre Anzii Superiori si lacuri, intre 1000-1100 m altitudine.  Sunt dominate de specii precum lenga, guinde si Nothofagus. Tinuturile semiaride cu specii subantarctice, continua intre 1100 si 1600 m altitudine.

Stepa cu graminee si tufisuri se regaseste in partile umede ale parcului. Printre plante se remarca: licheni, muschi, ferigi, orhidee, plante carnivore (Pinguicula antarctica guinde) iar dintre arbusti - notro, cu superbe flori rosii, calafate cu flori galbene si fructe purpurii si specia de arbusti sauce del diablo.

Fauna este reprezentata prin peste 100 de specii de pasari: condorul andin, Choique (asemanatoare strutului nandu), rata salbatica, acvila cu guler alb, cinteza galbena, etc. Tot aici se intalnesc lama salbatica, puma, vulpea rosie si gri.

Datorita presiunii enorme exercitata de gheata si a dezghetului, au luat nastere trei lacuri glaciare, din care doua sunt in interiorul parcului, si anume: Lago Argentino si Lago Viedma, care se varsa in Oceanul Atlantic.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/213a8047564bbb70da4a4632a75908c4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139