Parcul National Olimp, Grecia

Primul parc national de pe teritoriul Greciei a fost desemnat in anul 1938 pentru a cuprinde legendarul munte Olimp. Alaturi de importanta culturala a locului, unde se considera ca traiau zeii anticilor, un alt factor decisiv a fost necesitatea de a proteja cadrul natural.  Atat peisajele regiunii cat si flora, respectiv fauna, au constituit obiecte de cercetare in cadrul stiintelor naturii. 

Parcul totalizeaza 4000 ha si se afla la 100 km de orasul Salonic, al doilea centru urban ca marime din Grecia. Muntele Olimp detine  52 de  varfuri spectaculoase insa cel mai mandru dintre ele este Mytikas (2917 m) cunoscut in trecut sub numele de "Tronul lui Zeus". Acesta situeaza muntele Olimp pe locul secund in lista celor mai inalti din Balcani.

Peisajul mediteranean cu care este asociata cel mai frecvent tara dispare pentru a face loc unuia cu totul surprinzator. Dintre caracteristicile splendide ale Olimpului amintim varfurile stancoase, cheile adanci, etajul alpin si mai ales padurile dese care in alte zone fie deja au disparut fie sunt in prag de a pieri.  Pe teritoriul sau lipsesc lacurile glaciare, exista doar cateva  unitati lacustre vremelnice a caror cuvete sunt umplute cu apa dupa topirea zapezilor.

Peste 1700 specii de plante au fost inregistrate pe muntele Olimp valoare care exprimata in procente reprezinta 25 % din flora Greciei. Cele mai multe dintre ele sunt caracteristice Peninsulei Balcanice si numai 23 specii sunt endemice. Un interes deosebit pentru oamenii de stiinta il ofera specia fosila Jankaea heldreichii care este un arbore supravietuitor al epocii glaciare.    

Reglementarile din aceasta tara prevad ca centrele parcurilor nationale sa fie destinate in special cercetarilor stiintifice si activitatilor de agrement nepoluante. Spatiul periferic al acestora este atent supravegheat  pentru a oferi potectie zonelor centrale.

Insa valoarea culturala si importanta ecologica a muntelui Olimp nu au fost recunoscute doar la nivelul Greciei ci de intregul continent. In anul 1981, chiar inainte de a fi desemnat ca Parc National, Olimpul a fost incadrat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura pe lista rezervatiilor biosferei.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/094e29ed33390c6fc8ede83a2d5706b8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139