Parcul National Paradisul Slovac

Adapostind cea mai mare densitate de fluturi pe kilometru patrat din Slovacia,  Parcul National Paradisul Slovac isi merita cu prisosinta numele. Paradisul Slovac este o regiune muntoasa cu altitudini cuprinse intre 800-1100 m in Parcul National Slovac. 

Regiunea intinsa pe o suprafata de aproximativ 200 km patrati este cunoscuta pentru peisajul sau carstic alcatuit din platouri, chei si pesteri. In ciuda tendintei de a se infiltra in adancurile pamantului, apa raurilor si provenita din ploi formeaza pe alocuri datorita structurii petrografice frumoase cascade, precum Zavojovy vodopad (70 m inaltime). Cel mai important curs de apa este Hornad.

Regiunea adaposteste de asemenea una dintre cele mai mari pesteri de gheata din Europa, care a fost inclusa din anul 2000 in patrimoniul mondial UNESCO: pestera Dobsinska ľadova jaskyna. In acest moment, aproximativ 7171 de metri patrati din suprafata totala de 8874 sunt raportati ca fiind acoperiti cu gheata. Volumul total de gheata a fost de curand estimat la 125,000 metri cubi, fapt care impune pestera printre preferintele multor speologi. Grosimea stratului de gheata ajunge pana la 26,5 metri.

Nici in ceea ce priveste biodiversitatea lucrurile nu sunt mai putin spectaculoase si demne de apreciere. Dintre speciile endemice care se regasesc pe suprafata sa pot fi amintite: Campanula carpatica, Pulsatilla slavica, Hesperis silvestris, Liguria sibirica, si  Saxifraga paniculate. Parcul contine aproximativ 4000 de specii de animale nevertebrate si 200 de vertebrate, din care 130 ocrotite prin lege.

Daca aveti prilejul sa vizitati Slovacia si Parcul National Paradisul Slovac, fiti siguri ca va alocati suficient timp pentru a fotografia Prielom Hornadu, cel mai lung canion din zona (11,7 km) care detine si cea mai mare diversitate de specii. Extinsele paduri de molid care acopera 90% din zona parcului ofera adapost unor mamifere de talie mare, precum ursul, lupul, vulpea, pisica salbatica, cerbul sau porcul mistret. 

Parcul National Paradisul Slovac ofera tot timpul anului posibilitati de activitate sportiva, de la simple drumetii pana la schi sau escaladari alpine. Cele mai importante centre de agrement care deservesc parcul sunt  Cingov si Podlesok, in nord,  Dedinky in sud si Klastorisko.

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/24a1348c231d806ab6c9cf71484fbd9f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139