Parcul National Pirin, Bulgaria

Parcul National Pirin este situat in sud-vestul Bulgariei si acopera cea mai mare parte a muntilor Pirin, fiind delimitat de vaile raurilor Mesta si Struma. Dupa infiintarea sa in anul 1962 a cunoscut mai multe etape de crestere in suprafata, ajungand in prezent sa posede 40.356 ha. 

Ca urmare a valorii si fragilitatii sale,  Parcul National Pirin obtine in anul 1983 statutul de patrimoniu. Salvarea avea sa soseasca la timp deoarece influenta antropica in zona devendea tot mai pronuntata, numarul locuitorilor din asezarile invecinate ridicandu-se la  140.000.     

Peisajele salbatice cu caracter alpin sunt dominate de cele 80 varfuri care depasesc altitudinea de 2500 m si de numeroase circuri, vai si lacuri de origine glaciara. O nota specifica este data de prezenta elementelor de flora si fauna care definesc biodiversitatea spatiului balcanic.  

Prezenta rocilor calcaroase in regiune, apropierea de Marea Egee precum si izolarea relativa au facut din Muntii Pirin un important refugiu pentru multe vietuitoare. Padurile sunt in principal alcatuite de conifere, dintre care o larga raspandire o au cele de pin macedonean. Pe arii mai restranse, in special acolo unde afloreaza calcarul, se iveste o alta specie endemica de mare valoare, pinul bosnian, sau chiar Pinus leucodermis.  Acesta din urma ajunge in conditii favorabile dezvoltarii la varsta de 250-300 ani si inaltimea de 30-45 m. S-au semnalat insa si cazuri de Pinus leucodermis ce au confruntat vitregiile vremii aproximativ cinci veacuri.  

Fiecare primavara coloreaza plaiurile abrupte cu zeci de flori multicolore. In Muntii Pirin se intalnesc 30 specii endemice locale care au descine din rudele lor central-europene, alpine, balcanice sau submediteraneene. 

Nici in ceea ce priveste fauna lucrurile nu se prezinta diferit sub raportul diversitatii. Facand referire doar la speciile din categoria vertebrate, semnalam prezenta a 42 specii de mamifere, 10 specii de amfibieni, 14 specii de reptile si 4 specii de pesti.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Parcul National Cozia

    Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Parcul National Rondane, Norvegia

    Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

  • Parcul National Northumberland

    Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.


Warning: fopen(cache/b93253412278fa5d896311199e7c75a1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139