Parcul National Tam Dao, Vietnam

Parcul National Tam Dao se gaseste la 70 km de Hanoi si a luat fiinta in anul 1996 pentru a veni in sprijinul conservarii biodiversitatii. In prezent, este unul dintre ultimele spatii din regiune care nu au fost transformate in terenuri agricole. 

Avand o suprafata care il claseaza printre cele mai mari parcuri nationale din Vietnam (36,900 ha), Tam Dao formeaza o adevarata insula ecologica, imbinand padurile dense tropicale specifice sudului Asiei, cu padurile specifice zonei temperate din sudul Chinei si padurile alpine din Muntii Himalaya.

O insemnatate aparte o are relieful care urca abrupt din zona de ses pana la altitudinea de 1529 m, dand nastere unor conditii climatice diferite in functie de inaltime. In starea initiala, Parcul National Tam Dao detinea circa 1300 specii de plante si 1200 specii de animale, dintre care multe rare sau amenintate cu disparitia.

Chiar daca echilibrul a fost usor perturbat de activitatile antropice, Tam Dao si-a pastrat caracterul salbatic si mai ales complexitatea habitatelor pe care le adaposteste.

Dupa infrangerea colonistilor francezi, localnicii au distrus orice semn de ocupatie demoland aproape toate cladirile construite in acea vreme. Orasul Tam Dao a fost intemeiat de francezi la inceputul secolului XX ca statiune de odihna, si ofera astazi cateva atractii culturale ce graiesc despre istoria recenta a vietnamezilor.

Deoarece concentreaza cea mai mare diversitate de serpi, 4 % din cele 2700 specii inregistrate la nivel mondial, rezervatia Tam Dao atrage specialisti din intreaga lume. Pe de alta parte, pe botanisti ii ajuta la clasificarea speciilor de plante tropicale si la identificarea altora noi.

Padurile abunda in exemplare endemice (24 specii), precum Polocarpus fleuryi, Chukrasia tabularis, Rhoclodentron simmi si altele asemenea. Interesant este ca dintre cele 2000 specii de plante, 904 sunt considerate utile oamenilor in diferite imprejurari cotidiene.       

Temperatura medie anuala inregistrata este de 30 grade Celsius. Perioada ideala pentru vizitarea Parcului National Tam Dao este vara, cand peisajele pline de viata sunt insotite de un aer proaspat si curat.  

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.