Parcul National Yosemite, California

Foto: madridteacher.com

Parcul National Yosemite se afla in statul California si se intinde pe culmile vestice ale Muntilor Sierra Nevada constituind una dintre ultimele arii ramase neafectate de interventiile societatii umane.

 

Statutul sau special de arie protejata a fost stabilit in anul 1880 prin efortul unor naturalisti precum Galen Clark si John Muir.

 

Salbaticia este poate cel mai potivit termen pentru a descrie succint esenta acestui colt de natura. In ciuda faptului ca anual sosesc aici peste 3,7 milioane de vizitatori, mai mult de 95%  din suprafata pe care o masoara este guvernata doar de animale.

 

Peisajele intalinite in Parcul National Yosemite sunt cu adevarat spectaculoase fiind rezultatul structurii geologice si eroziunii efectuate de apa si vant. Stancile de granit cenusiu care alterneaza cu intinse suprafete de paduri anuleaza monotonia iar raurile si cascadele dau dinamica peisajelor. 

 

Centrul parcului este ocupat de Valea Yosemite, o unitate de relief depresinonara formata in timpul ultimei ere glaciare care este traversata de raul Merced.

 

Parcul National Yosemite cuprinde o biodiversitate fabuloasa ce este dovedita de cele 80 specii de mamifere, 250 specii de pasari, 37 specii de arbori si de cele aproximativ 1400 specii de flori.

 

Printre cele mai spectaculoase exemplare de animale din Parcul National Yosemite se numara ursul brun si coiotul  iar dintre speciile vegetale, arborele gigant de sequoia a carui varsta poate atinge 2700 ani.  

 

Pentru frumusetile si valorile promovate Parcul National Yosemite a fost inclus in anul 1984 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Rondane, Norvegia

  Parcul National Rondane a luat fiinta in anul 1962 si a dobandit astfel titlul de cel mai vechi parc national de pe teritoriul Norvegiei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.