Parcul Retiro, Madrid

 

 Parcul Retiro este cel mai vechi si reprezentativ spatiu din Madrid destinat activitatilor de recreere. La fiecare sfarsit de saptamana un numar important de madrileni si turisti aleg sa isi petreaca timpul liber pe cei 1,4 km patrati pe care ii masoara.

 

Numele parcului a fost imprumutat de la palatul regelui Felipe al IV-lea, ridicat pe acest loc in sec XVII ca refugiu pentru familia regala.

 

Parcul Retiro este unul dintre obiectivele importante din zona centrala a capitalei spaniole, fiind pozitionat in apropiere de Muzeul Prado, Puerta de Alcala, de Muzeul Regina Sofia si de alte edificii valoroase.

 

Imbinarea armonioasa dintre vegetatie si apa ii confera un aspect natural in timp ce sculpturile, monumentele si obiectivele cu arhitectura speciala ii dau o nota eleganta si romantica.

 

La scurta vreme dupa ce ati patruns in interior pe intrarea din nord veti fi intampinati de lac si de minunatul monumentul ridicat in cinstea Regelui Alfonso al XII-lea in anul 1922.

 

             

            Lacul si monumentul Regelui Alfonso al XII-lea

 

Mergand mai departe, daca sunteti interesati de cultura puteti vizita "El Palacio de Cristal", o constructie din anul 1887 ce gazduieste ocazional diferite expozitii, si Palatul Velazquez ridicat in stil neoclasic in aceeasi perioada.

 

De asemenea aveti posibilitatea de a vizita "Museo del Ejercito" si "Cason del Buen Retiro", singurele edificii care au facut parte din vechiul palat pastrate ca prin minune pana in zilele noastre.

 

Primul muzeu cuprinde piese ce releva istoria armatei spaniole. Cele mai valoroase componente sunt sabia lui El Cid si crucea pe care Cristofor Columb a luat-o cu el in Lumea Noua, care desi nu se incadreaza in specificul muzeului are o importanta deosebita. Muzeul "Cason del Buen Retiro" se mandreste cu o colectie de picturi din sec. XIX si XX.

 

Printre activitatile relaxante desfasurate frecvent  amintim: concertele organizate cu diferite ocazii, expozitiile, jogging-ul si plimbarile cu barca.

 

Daca aveti sansa sa vizitati orasul lui Cervantes nu uitati ca Parcul Retiro, unul dintre cele mai originale din Europa, asteapta sa fie descoperit.

 

I. C.

Articole asemănătoare

 • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

  Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

 • Parcul National Cozia

  Parcul National Cozia se intinde pe o suprafata de 17.000 hectare pe teritoriul judetului Valcea. Limitele rezervatiei naturale cuprind partea de est a Muntilor Capatanii, Masivul Cozia si partea sud-estica a Muntilor Lotrului.

 • Parcul National Ojcow, Polonia

  Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

 • Parcul National Northumberland

  Parcul National Northumberland ocupa cea mai avansata asezare geografica in Anglia si a fost infiintat in 1956.

 • Parcul Keukenhof – Gradina Europei

  Supranumit "Gradina Europei" Parcul Keukenhof este situat in micutul orasel Lisse din Olanda, aflat la jumatatea distantei