Passiflora - Floarea pasiunii sau exotismul in casa noastra

passiflora 

Denumire stiintifica: Passiflora

Denumiri comune: Floarea pasiunii

Familie: Passifloraceae

Origine: America Centrala si de Sud

 

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, cu port de liana, ce se catara pe suporti cu ajutorul carceilor, insumeaza peste 400 de specii si nenumarate varietati, cu flori deosebite si frunzis bogat. Sensibila la gerurile puternice, nu a putut fi aclimatizata la noi in tara, ca planta de gradina, din acest considerent fiind cultivate ca planta de apartament. Are frunze mari, de 8-10 cm lungime, de forma palmat-lobata, de culoare verde intens si flori atractive.

 

Conditii de ingrijire/cultivare:

Este cu preponderenta o planta de lumina, ceea ce inseamna ca trebuie pozitionata intr-o locatie puternic luminata sau in plin soare. Chiar si in perioada caniculara a verii poate fi lasata in bataia soarelui, cu conditia sa i se asigure in permanenta necesarul de apa.

Este foarte setoasa incepand cu iunie pana in septembrie, cand are nevoie de udari zilnice, astfel incat substratul sa fie mentinut usor umed. In restul anului, se va uda o data sau de maximde 2 ori pe saptamana.

Are nevoie de caldura, frigul nu doar ca ii incetineste cresterea si ii afecteaza inflorirea dar ii poate induce si un usor repaus. Tolereaza un minim de 3-4 grade Celsius, dar cel mai bine creste si infloreste intre 16 si 24 de grade.

In stransa legatura cu lumina si caldura, este si un alt factor de ingrijire – umiditatea atmosferica, in privinta careia, Passiflora nu face concesii. Are nevoie constanta de umiditate, chiar si iarna, daca temperatura depaseste 16 grade Celsius. In timpul verii, daca este tinuta in interior, va necesita pulverizarea periodica a frunzisului, cu apa la temperatura camerei, chiar si de doua ori pe zi.

 

Substratul de cultura ideal pentru Passiflora este un pamant de gradina, sau un amestec de pamant de flori si compost de frunze imbogatit cu ingrasamant natural.

Este pretentioasa si in privinta fertilizarii, avand nevoie de aplicare regulata, la fiecare 3-4 zile, a unui ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

 

Inflorirea este spectaculoasa, flori mari cu colorit contrastant, aparand din loc in loc, pe ramurile lungi ca niste liane, incepand din mai pana in septembrie.

 

Inmultirea este anevoioasa, atat butasirea lastarilor cat si propagarea prin seminte, dand mari batai de cap gradinarilor temerari. Pe langa faptul ca semintele germineaza destul de greu, noile plantute putand sa apara dupa 2, 3 sau chiar 6 luni de zile, dezarmant mai este si aspectul infloririi, care nu se produce decat la exemplarele mature, ce au depasit 3 ani de la plantare.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Plantele viguroase pot fi mutate primavara in gradina, prin ingroparea ghiveciului, iar toamna inainte de venirea frigului, vor fi readuse in interior si asezate intr-o veranda racoroasa.

Intrucat este predispusa la atacul acarienilor si al musculitei albe, va fi pozitionata intr-o locatie cu o ventilatie foarte buna si pulverizata foarte des.

Pentru a-i stimula inflorirea, primavara devreme tundeti scurt lastarii batrani. Florile se formeaza pe lastarii produsi in acel an.

 

Specii si varietati: Cea mai raspindita specie este P.caerulea cu varietatile Constance Elliot (flori albe) si Amethyste (flori violet). Alte specii cunoscute sunt: P.alata, P.coccinea, P.racemosa, P.vitifolia (cu flori rosii), P.citrina (cu flori galbene), P.aurantia (cu flori portocalii), P.incarnata, P.incense, P.capsularis, P.edulis (cu fructe comestibile), P.quadrangularis, P.sanguinolenta.

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro.V.S.

Articole asemănătoare

  • Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina

    O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.

  • Tratamente naturiste cu sapunarita

    Planta medicinala cu flori mari, de un roz palid spre violet sau chiar in nuante de crem si alb, sapunarita (Saponaria officinalis) mai este cunoscuta in popor si ca floarea calugarului, floarea de sapun, odogaciul sau sapunul popii.

  • Maracuia sau fructul pasiunii

    Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.

  • Sapun natural preparat in casa, cu lamaie si rozmarin

    Sapunurile facute in casa, cu ingrediente naturale, confera pielii o aroma speciala. Va propunem sa preparati sapunul cu lamaie si rozmarin, bucurandu-va astfel de beneficiile acestuia si de mirosul sau delicat.

  • Unt de migdale preparat in casa

    Pentru un inceput de zi, va puteti delecta cu o felie de paine prajita unsa cu unt de migdale, preparat in casa. Va propunem sa pregatiti o reteta delicioasa si simpla de unt de migdale.


Warning: fopen(cache/25f536fb2dd65f4c198e34a7020b7398) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139