Patlagina, un remediu la indemana tuturor

Patlagina este o planta erbacee care prefera pamanturile fertile ale zonelor temperate udate frcvent de ploi. In limbajul popular o intalnim sub numele de iarba grasa, iarba mare sau iarba bubei. Pe buna dreptate, fiindca exista o justificare pentru fiecare dintre acestea: iarba grasa pentru ca este simbol al fertilitatii, iarba mare pentru ca frunzele sale eliptice sau ovale au lungimi de 6-10 cm, si in cele din urma, iarba bubei pentru ca batranii foloseau frunzele de patlagina pentru a trata ranile. Procedeul traditional prevedea ca frunzele carnoase sa fie strivite pana ce planta elimina seva binefacatoare dupa care sa fie puse pe rana. Leacul dadea rezultate in cazul  taieturilor, intepaturilor de viespe si muscaturilor de caine sau serpi. 

Toate partile componente ale plantei sunt intrebuintate ca remediu, ascunzand cu mici exceptii aceleasi substante nutrientive. Compozita chimica a plantei se rezuma in cateva cuvinte la: glucide, proteine, aminoacizi, vitamina K, vitamina A, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier si zinc.

Patlagina trateaza de la banalul guturai pana la afectiuni mult mai grave precum  bronsita cronica, astmul bronsic, sinuzita si tuberculoza, constituind reteta cu care ne redobandim sanatatea in schimbul unui efort financiar minim sau chiar nul. Frunzele au proprietati expectorante, emoliente si usor astringente.

O lingurita de sirop de patlagina administrata inaintea meselor principale curata sangele de toxine si contribuie la intarirea sistemului imunitar contra virusurilor. Se recomanda in special celor mici deoarece patlagina mai combate intarzierea de crestere. 

Frunzele de patlagina, indiferent de specia de la care provin, contin substante biologic active capabile sa determine scaderea usoara a tensiunii arteriale prin diminuarea valorilor colesterolului din sange. In Maramures bolnavii se spalau cu fiertura de patlagina "cand statea sangele". Pentru aceasta se prepara un ceai din 1-2 lingurite la cana de apa clocotita si se bea zilnic 2-3 cani. Durata infuzarii trebuie sa fie de 15-20 minute. 

Patlagina se recomanda in caz de arsuri la stomac, iritatii ale colonului, constipatie, diaree, gastrita hiperacida si chiar ulcer gastric. Asupra sistemului nostru digestiv patalgina are efect laxativ si antidiareic.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Calin Roseum

    Un arbust ornamental relativ raspandit, apreciat pentru florile sale mari si albe, dar si pentru rezistenta si usurinta cu care poate fi aclimatizat, acest tip de calin este una dintre alegerile la indemana atunci cand vreti sa aduceti gradinii un plus de prospetime si eleganta.

  • Trucuri neobisnuite pentru o gradina frumoasa

    Aveti probleme cu buruienile si nu doriti sa folositi erbicide traditionale? O solutie simpla, usor de folosit si la indemana este banalul otet. Alegeti un otet bio, de buna calitate, pe care il puneti intr-o sticla cu aspersor, si stropiti toate buruienile pe care le vedeti.

  • Cinci fructe pentru un plus de energie

    Usoare, bune la gust, inlocuind cu succes gustarile cu mult zahar si carbohidrati, pentru a nu mai mentiona caloriile, fructele sunt alegerea la indemana, si datorita varietatii de gusturi si arome cu siguranta fiecare va gasi acel fruct care sa ii fie pe plac. Iar unele dintre fructe se dovedesc surse de energie surprinzatoare.

  • Cum prepari cea mai gustoasa salata de fructe?

    Daca ne gandim la salata de fructe comparativ cu alte retete a caror complexitate si durata sunt superioare lucrurile par la indemana oricui. Nu ca nu ar fi asa, din punct de vedere practic, insa este de retinut totusi ca pana si la acest nivel exista secrete ce pot garanta un succes mai mare.

  • Intrebuintari ale sucului de lamaie

    Gustoasele citrice coapte sub razele energice ale soarelui mediteranean ofera mai multe beneficii decat alte fructe de pe mapamond. Uneori, oamenii obisnuiesc sa transforme momentul banal al hranirii intr-un adevarat ceremonial apeland la diferite artificii aflate la indemana tuturor.