Patru remedii naturiste cu muguri de brad

De un verde crud, intens, cu un miros puternic de rasina, usor acrisori la gust, moi (fara sa intepe, altfel sunt deja prea batrani) mugurii fragezi de brad se recolteaza intotdeauna cand au in jur de cinci centrimetri, iar in unele zone chiar mai putin. Ii vom intalni in magazinele naturiste mai ales sub forma de sirop de muguri de brad, recomandat pentru tratarea si prevenirea unui numar mare de afectiuni, si in principal are rol tonifiant, este un bun antiseptic si este recomandat in tuse si afectiuni pulmonare. Puteti sa culegeti singuri mugurii, daca aveti aceasta posibilitate, sau sa apelati la siropurile deja existente in comert. In loc de sirop mai puteti prepara si infuzii, tincturi, comprese sau cataplasme cu muguri de brad proaspeti. 
 
1. Mugurii de brad (cam doua linguri, spalati bine cu apa rece) se fierb intr-un litru de apa clocotita. Dupa ce s-a racit se bea cate o jumatate de cana - gustul va fi placut, proaspat, dar nu atat de puternic incat sa deranjeze - pentru a linisti crizele de tuse, a calma gatul iritat si pentru a ne ajuta sa respiram mai usor. Fiertura este recomandata si celor care sufera de anemie, eventual insotita de putina miere naturala. Este o alternativa la siropul din comert, dar putem apela la ea doar daca mugurii sunt abia culesi, altfel se usuca repede si isi pierd din gust si proprietati. 
 
2. Siropul clasic din muguri de brad, indulcit cu miere sau zahar, este folosit pentru tratarea naturista a bronsitelor, crizelor de tuse si durerilor usoare in gat. Se iau cate doua-trei lingurite de sirop, de doua ori pe zi sau, daca preferam alternativa, se iau cate 10-15 picaturi de tinctura din muguri de brad in putina apa, de doua ori pe zi. Tratamentul are efect dezinfectant, calmeaza sistemul respirator, regenereaza tesuturile iritate. 
 
3. In cazul in care suferiti de anemie, oboseala intelectuala, lipsa de energie si de pofta de mancare acelasi sirop de brad se poate dovedi o solutie salvatoare. Luati patru pana la sase lingurite in fiecare zi, eventual intr-o ceasca de apa daca gustul vi se pare prea puternic, si in scurt timp va veti simti cu siguranta mai bine. Si pentru a creste pofta de mancare ar fi recomandat fie sa luati o lingurita de sirop cu 10-15 minute inainte de masa, fie 10 picaturi de tinctura pe o bucatica de zahar cubic sau in apa plata. 
 
4. Daca aveti probleme de digestie, tulburari frecvente ale tranzitului, senzatii de greata si chiar de voma sau gastroenteritei care par sa apara tot mai frecvent puteti folosit siropul din muguri de brad ca adjuvant, luand de trei-patru ori pe zi cate o lingurita de sirop sau jumatate de lingurita de tinctura, cu multa apa sau simpla (depinde cum tolerati gustul). Dupa o cura de doua saptamani ar trebui ca sistemul digestiv sa elimine din toxine si sa aveti o stare mult mai buna.

Foto: inhabitat.com

 

Articole asemănătoare

  • Jneapanul sau pinul de munte in medicina naturista

    Infuzia de muguri de jneapan se prepara din o lingurita cu varf de muguri uscati la o cana de apa fierbinte. Se recomanda sa beti doua, chiar trei cani pe zi.

  • Cartofi cu umplutura de branza de vaci

    In loc de cartofi la cuptor cu branza de vaci puteti incerca o varianta putin mai dificila (secretul reusitei este sa alegeti cartofi mari, dar si de calitate), dar mai gustoasa.

  • Cinci remedii naturiste pentru lipsa de pofta de mancare

    Poate ca suntem doar foarte obositi, stresati, simtim nevoia unei schimbari in viata personala, evenimentele par sa se adune tot mai repede, ne-am obisnuit cu diete repetate de slabire, nu facem suficienta miscare.

  • Ciorba de cartofi cu zeama de varza

    O reteta fabulos de gustoasa in simplitatea ei este ciorba de cartofi cu zeama de varza, preparata cu mare maiestrie in zona Branului.

  • Musaca cu piept de pui

    La inceput de februarie gandul la caldura verii este probabil mai ademenitor ca oricand pe parcursul anului. Dar pana atunci, cu mult mai ademenitoare ne pare caldura ce o elibereaza in aer musacaua cu piept de pui scoasa din cuptor.