Penjing Landscape - arta peisajelor reproduse intr-un ghiveci

In China, Penjing este o extensie a artei modelarii bonsailor iar numele sau se traduce ad litteram “peisaj intr-un ghiveci”. Dupa cum este de inteles, conceptul Penjing Landscape are ca obiectiv crearea de peisaje miniaturale complexe, ceea ce implica mai multe decat simpla modelare a pomisorilor bonsai.

In acest scop, dupa pricepere si inspiratie, chinezii fac uz de orice element care ar aduce ghiveciului o doza suplimentara de realism, de la pietre, apa ori frunze, pana la mici vietati.

Acest tip de arta isi are radacinile pe teritoriul Chinei din timpul Dinastiei Qing (1644-1911), cand va fi fost extrem de populara in randul oamenilor simpli. Cu timpul vor lua fiinta scoli, promovand diferite practici pe teritoriul intregii tari, care vor croi drumul stiintei rafinate si exclusiviste de astazi. 

Un lucru inedit de factura estetica, si pe care dorim sa vi-l aducem in atentie, este ca valoarea operelor Penjing Landscape este conferita uneori de modul in care se infatiseaza ramurile fara obisnuita lor podoaba (frunze, flori). Exemplul din imaginea de sus, printre altele, ar merita din plin numele “Toamna, intr-un ghiveci” sau “Toamna din ghiveciul meu”.

Este de remarcat expresivitatea, dinamica tipica acestui anotimp pe care autorul o insufla doar prin asocierea dintre pietre si bonsaiul care are ramurile directionate cum ar fi batute de vant.

Sursa foto

I. C.
   

Articole asemănătoare

 • Caisul Compacta

  Caisul Compacta va avea nevoie de un sol fertil, cu drenare buna, cat mai mult soare si un loc unde sa nu bata curentii reci de aer, si se adapteaza la fel de usor in gradina, sera sau, de ce nu, intr-un ghiveci de mari dimensiuni daca vreti sa il amplasati pe o terasa unde are destula lumina.

 • Piciorul cocosului - o explozie de culoare

  Ranunculus asiaticus - mai cunoscut sub denumirea populara de Piciorul cocosului - este una dintre cele mai frumoase si decorative flori de primavara, culorile sunt vii, intense, puternice, florile sunt mari si rezistente in timp, sunt perfecte atat pentru gradini cat si pentru balcoane, cresc la fel de bine direct in pamant sau intr-un ghiveci

 • Tomate Black Cherry

  Puteti cultiva rosii Black Cherry in sera, in gradina sau intr-un ghiveci, mai mult ca un hobby decat pentru a obtine o cantitate mare.

 • Cultivarea dovlecilor

  De mai bine de 5.000 de ani dovlecii sunt cultivati in intreaga lume in diferite marimi si varietati. De la cei mai mici care pot sa se dezvolte si intr-un ghiveci pana la cei gigant.

 • Trandafir japonez

  Ingrijire. Trandafirul japonez se cultiva intr-un ghiveci suficient de mare ce trebuie tinut la lumina, in casa. Foarte importanta este caldura.