Trandafirii Allgold

Cu bobocii relativ mari, de un galben palid, delicat (veti intalni si exemplare cu un colorit mai intens) si parfum puternic, dulceag, acest soi de trandafir floribunda este foarte bun pentru gradini sau parcuri, dar poate fi cultivat relativ usor si intr-un ghiveci de mari dimensiuni. Solitari sau alaturi de alte varietati de trandafiri, au o buna rezistenta la boli si daunatori, suporta usor perioadele reci ale anului si va veti bucura de frumusetea lor an dupa an. Trandafirii Allgold au aparut initial in Marea Britanie la jumatatea deceniului cinci al secolului trecut, fiind o incrucisare intre alte doua soiuri foarte apreciate de cunoscatori, Ellinor Le Grice si delicatul Goldilocks. Rezista bine dupa ce au fost taiati, asa ca sunt flori excelente pentru buchete si aranjamente florale, unde ies imediat in evidenta prin cromatica.

Se vor planta primavara sau toamna intr-un loc din gradina unde pamantul sa fie unul fertil, ideal putin nisipos, cu buna drenare si cat mai multa lumina pe toata perioada zilei (astfel viitorii boboci de trandafir vor avea un colorit si un parfum puternic). Se va lasa cam jumatate de metru distanta intre viitoarele tufe (nu foarte inalte, la maturitate vor avea in jur de un metru), si inainte se recomanda ca pamantul sa fie bine curatat de buruieni si pietre. Allgold este un trandafir care va rezista bine in timp, fara sa necesite in mod normal tratamente sau ingrijiri deosebite. Se uda in medie o data pe saptamana, folosind cantitati moderate de apa, dar in perioadele secetoase se recomanda sa fie udat la patru-cinci zile. Tufele se vor taia anual, la inceputul primaverii, cand vremea a inceput sa se incalzeasca, indepartand de la inceput toate partile uscate sau cu aspect bolnav, taind partile sanatoase pana la o treime din lungimea lor. Nu uitati ca si pamantul de la radacina trebuie curatat de frunze si buruieni.

Foto: flickr.com


 

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Belle Epoque

  Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu un colorit mai putin intalnit – un galben aproape de portocaliu, cald, amintind de o piersica bine coapta – si o buna rezistenta la boli sau daunatori, Belle Epoque este mai putin intalnit in gradini si parcuri, dar este foarte apreciat de cunoscatori.

 • Trandafirii Satchmo

  Soi de trandafir floribunda cu boboci mari, de un rosu puternic, intens, cu parfum dulce si o buna rezistenta boli si daunatori, acest Satchmo se adapteaza usor conditiilor de clima si sol din tara noastra, crescand la fel de bine intr-un parc sau o gradina.

 • Trandafirii cataratori Uetersen

  In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

 • Trandafirii Sweet Honey

  Daca ne-am obisnuit cu trandafirii galbeni sau rosii, in nuante intense, tari, puternice, acest soi de floribunda este o alternativa delicata, in tonuri pastel, pentru o cromatica potrivita mai curand pentru primavara sau pentru un spatiu verde in tonuri deschise, de piersica.

 • Trandafirii teahibrizi Eldorado

  Va plac trandafirii portocalii? Un portocaliu cu nuante rosiatice, inflorescentele fiind mari si cu parfum usor, discret, cu note dulci, trandafirul Eldorado va aduce gradinii un plus de culoare si prospetime, si cum varietatile cu acest colorit sunt mai rare va fi o placuta surpriza si pentru vizitatori.