Plantele alergene

flori

Oamenii, ca si alte vietati ale Terrei, au o reactivitate primara, asa numita capacitate de a reactiona fata de factorii de mediu care-i inconjoara: lumina, temperatura, umiditatea, toxinele, microbii, mirosurile, etc. 

Daca dintr-o anumita cauza organismul nostru este supus la actiunea indelungata, intensa si repetata a unor factori de contact, reactivitatea primara va fi perturbata. Organisml va fi mai sensibil la substantele pe care le suporta usor. Aceasta stare de suprasensibilitate se numeste alergie. 

Printre factorii alergeni cu efecte negative asupra sanatatii oamenilor se numara si plantele. Sunt faimoase in popor alergiile provocate de fragi responsabile pentru asa zisul "varsat de fragi".

Condimentele sunt pentru unii adevarate otravuri. Un bob de piper sau o fruzulita de patrunjel in ciorba sunt suficiente pentru a declansa o reactie alergica. Parintele medicinei insusi, Hipocrate, s-a aflat in mare dificultate incercand sa explice de ce anumite alimente de natura vegetala sunt tolerate de unii iar de altii nu.

Insa nu numai consumarea vegetalelor ci si simpla mirosire a lor poate sta la baza declansarii unui lant intreg de simptome neplacute. Multe persoane nu suporta mirosul cetinei de brad sau de molid pentru ca le poate cauza crize de astm.

Insa una dintre cele mai celebre si frecvente afectiuni alergice este polinoza, adica sensibilitatea sporita fata de polenul plantelor. In special primavara si vara, alergicii fac un guturai special, lacrimeaza abundent si simt pleoapele ingrunate.

Tabloul crizei alergice provoaca adeseori teama, avand drept caracteristici: inrosirea ochilor, stranuturile  violente, lacrimare abundenta, senzatia de sufocare, inflamarea mucoaselor precum si aparitia brusca a petelor sau basicilor pe piele insotite de mancarimi insuportabile.

 

Sursa foto

 

Articole asemănătoare