Povestea bradului de Craciun

In cea din urma luna a fiecarui an bradul devine unul dintre elementele decorative cele mai importante pentru neamurile crestine. Desi multe traditii stramosesti sunt amenintate cu pieirea, obiceiul participarii celor mici si a celor mari la impodobirea bradului a capatat amploare, trecand pe alocuri si in practica popoarelor necrestine.  

Cat de vechi este acest obicei si care este intelesul lui? Pentru a raspunde trebuie sa coboram in antichitate, acolo unde se gasesc radacinile acestei traditii.  In Roma antica exista cultul zeitei Magna Mater pentru care, la jumatatea anotimpului rece se tinea un ceremonial ce aducea in centrul atentiei bradul.

Cu ocazia Saturnaliilor (sarbatoare inchinata zeului agriculturii Saturn), la solstitiul de iarna, oamenii isi decorau locuintele cu crengute verzi si isi ofereau unii altora daruri.

Traditia spune ca Martin Luther a fost primul care a decorat un brad cu lumanari in ajunul Nasterii Domnului, in preajma anului 1500. Cercetatorii s-au pus de acord ca pana in secolul al XII-lea, brazii de Craciun nu erau impodobiti. Pana in anul 1900 una din cinci familii americane impodobeau pomul de Craciun, pentru ca 20 ani mai tarziu obiceiul sa se transforme intr-unul aproape universal.

In cultura poporului roman bradul are o vechime milenara si a patruns pe meleagurile noastre inca din perioada daco-romana. Bradul se intalnea atat la evenimentele marcante din viata omului, cum sunt nunta sau trecerea la cele vesnice, cat si la marile momente ale anului.  Totusi obiceiul impodobirii l-am primit foarte tarziu, in a doua jumatate a scolului al XIX-lea, mult in urma lituanienilor, francezilor, germanilor sau englezilor. Primul brad impodobit a fost prezent la palatul principelui Carol de Hohenzollern, in anul 1866.

In conceptia crestina bradul de Craciun simbolizeaza pomul vietii, prin calitatea sa de a fi vesnic verde, si totodata pe Hristos, cel venit in lume pentru a invinge moartea.
 
Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Bradutii de Craciun. Cel mai simplu desert de post

    O reteta a copilariei care se incadreaza perfect in etapa premergatoare a Craciunului cu zile de post este aceea pentru Braduti. Bradutii de Craciun, daca va aduceti aminte, erau niste prajiturele piramidale ninse din belsug cu zahar vanilat, care se obtineau cu ajutorul unei matrite.

  • Oua vopsite in stil traditional

    Vopsirea oualor de Paste este o traditie care a capatat la fel ca si impodobirea bradului de Craciun proportii universale. Pentru aceasta, unii apeleaza la coloranti artificiali, usor de gasit in orice magazin alimentar, pe cand altii acorda atentie vopselelor naturale.

  • Vascul, o planta cu conotatii magice de Craciun si Anul Nou

    Vascul este un element vegetal cu o semnificatie aparte de Craciun, originile intrebuintarii sale avand “radacini” viguroase in istorie. Se pare ca poporul roman l-ar fi mostenit direct de la stramosii lor romani, de vreme ce numele provine din latinescul “Viscum”.

  • Alegerea bradului pentru Craciun

    Nu ne putem inchipui nicio sarbatoare de Craciun fara bradul frumos impodobit. Acesta este parca nucleul decoratiunilor specifice

  • Retete de Craciun. Frigarui cu ciuperci

    Reteta de frigarui cu ciuperci este o mancare rapida si gustoasa, menita sa va bucure invitatii prezenti la masa de Craciun.


Warning: fopen(cache/eb6f3d948f8853c88854e2076e6e14f5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139