Produsele lactate fermentate si sistemul imunitar

Produsele lactate sunt corelate cu mentinerea sistemului osos in paramteri normali, in baza aportului constant de calciu. Stiti ce se poate intampla daca obisnuiti sa consumati cu regularitate lapte prins, iaurt sau branza si apoi, deodata, incetati sa o mai faceti?

In ciuda asteptarilor, scaderea sanatatii oaselor nu este singurul pericol, si nici primul care se manifesta cronologic. "Socul" pe care il resimte organismul este semnalat in prima faza prin slabirea sistemului imunitar, adica printr-o sensibilitate sporita la virusuri si boli. Motivul? Produsele fermentate imbogatesc flora bacteriana intestinala, responsabila in mare masura pentru sanatatea noastra.

Din clipa in care copilul nou nascut incepe sa fie alaptat incepe  sa dezvolte culturi de bacterii care il ajuta sa digere alimentele.  Flora intestinala este compusa din bacterii "bune”, numite stiintific probiotice, si din agenti patogeni.

Orice modificare sau dezechilibru survenit in raportul dintre cele doua componente atrage o sensibilitate crescuta la infectii, intrucat flora intestinala nu-si mai indeplineste corect rolul protector. Acelasi lucru se poate intampla de pilda cu cei care intrerup consumul regulat de soia sau varza acra.

Potrivit unui studiu, la adultii care au consumat produse fermentate de cinci ori pe saptamana si au schimbat regimul alimentar, unele celule implicate in apararea organismului au devenit mai "lenese" in timp ce altele au scazut numeric.

Acasa ori la birou, orice dimineata trebuie sa inceapa la fel: cu o gustare sanatoasa. De ce nu ati alege sa va insoteasca un pahar de iaurt care contine bacterii 'prietenoase", ca Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus GG, sau Streptococcus thermophilus?

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe pentru un sistem imunitar rezistent

    Plina de vitamine si gusturi dulci-acrisoare, aromata si incarcata de aromele toamnei tarzii, este o reteta pentru un desert sanatos sau o gustare ce ne va umple de energie. In plus ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic.

  • Smoothie cu mere si fructe de padure pentru un sistem imunitar puternic

    Plin de vitamine (mai ales vitamina C), ideal pentru a intari sistemul imunitar si pentru a ne ajuta sa rezistam mai usor in fata racelilor de sezon. Si in plus este o alternativa sanatoasa la sucurile din comert.

  • Smoothie cu piper negru, banana si lapte vegetal

    O bautura cu aroma picanta, putin iute, pentru cei care prefera gusturile bine condimentate, cu note de banana coapta si o baza de lapte de migdale sau soia. Are efecte antiinflamatorii, da energie, ajuta digestia si sistemul imunitar.

  • Smoothie cu mar si lapte de cocos

    Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.

  • Smoothie cu sfecla rosie, mar si ghimbir

    Bun pentru sistemul imunitar, digestie si un plus de energie, cu multe vitamine si gust placut, este o reteta care va ajuta sa profitati din plin de beneficiile oferite de sfecla rosie.


Warning: fopen(cache/277114ac36e79741f9ac01e1be85c56f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139