Produsele lactate fermentate si sistemul imunitar

Produsele lactate sunt corelate cu mentinerea sistemului osos in paramteri normali, in baza aportului constant de calciu. Stiti ce se poate intampla daca obisnuiti sa consumati cu regularitate lapte prins, iaurt sau branza si apoi, deodata, incetati sa o mai faceti?

In ciuda asteptarilor, scaderea sanatatii oaselor nu este singurul pericol, si nici primul care se manifesta cronologic. "Socul" pe care il resimte organismul este semnalat in prima faza prin slabirea sistemului imunitar, adica printr-o sensibilitate sporita la virusuri si boli. Motivul? Produsele fermentate imbogatesc flora bacteriana intestinala, responsabila in mare masura pentru sanatatea noastra.

Din clipa in care copilul nou nascut incepe sa fie alaptat incepe  sa dezvolte culturi de bacterii care il ajuta sa digere alimentele.  Flora intestinala este compusa din bacterii "bune”, numite stiintific probiotice, si din agenti patogeni.

Orice modificare sau dezechilibru survenit in raportul dintre cele doua componente atrage o sensibilitate crescuta la infectii, intrucat flora intestinala nu-si mai indeplineste corect rolul protector. Acelasi lucru se poate intampla de pilda cu cei care intrerup consumul regulat de soia sau varza acra.

Potrivit unui studiu, la adultii care au consumat produse fermentate de cinci ori pe saptamana si au schimbat regimul alimentar, unele celule implicate in apararea organismului au devenit mai "lenese" in timp ce altele au scazut numeric.

Acasa ori la birou, orice dimineata trebuie sa inceapa la fel: cu o gustare sanatoasa. De ce nu ati alege sa va insoteasca un pahar de iaurt care contine bacterii 'prietenoase", ca Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus GG, sau Streptococcus thermophilus?

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Lamaia verde pentru sanatate

    Cu multa vitamina C, vitamina B6, vitamina A, cantitati importante de acid folic si potasiu, lamaia verde (cunoscuta si sub numele de limeta sau lime) ofera organismului un plus de energie, stimuleaza si revitalizeaza sistemul imunitar, imbunatateste digestia.

  • Toamna sustine sistemul imunitar printr-o alimentatie sanatoasa

    Lipsa somnului, stresul, fluctuatiile de temperatura si alimentatia dezechilibrata sunt principalii factori care slabesc imunitatea. Toamna, din cauza schimbarilor petrecute in natura, organismul are de infruntat intotdeauna o presiune mai mare.

  • Sistemul imunitar si alimentatia

    Inchipuiti-va sistemul imunitar ca pe o armata alcatuita din milioane de soldati microscopici instruita sa lupte cu agentii daunatori sositi din exterior.

  • Ceaiuri calde pentru zile friguroase. Masala Chai

    Ceaiurile sunt binevenite iarna pentru simplul motiv ca sunt tonifiante si ne ajuta sistemul imunitar. Un ceai recomandat pentru zilele friguroase este ceaiul indian, denumit Masala Chai.

  • Intarirea sistemului imunitar: erori frecvente

    Doriti sa va intariti sistemul imunitar pentru a traversa anotimpul geros fara a va imbolnavi? Stiti si care sunt solutiile pentru acest lucru?