Quinoa - O planta care tine la sanatatea ta

 Din familia botanica Chenopodiaceae din care face parte, quinoa este cea mai apreciata datorita continutului neegalat de vitamine, minerale si fibre. Acest lucru se intampla  in conditiile in care alaturi de ea sunt incluse produse de referinta pentru un stil de viata sanatos, cum sunt  sfecla si spanacul.

 

In ciuda acestui lucru, datorita proteinelor aflate intr-un procent foarte mare in planta si a calitatii lor, a fost asociata mai degraba cerealelor.

 

Quinoa se prezinta sub forma unor boabe foarte mici. Ati putea crede ca pentru a va hrani intreaga familie este nevoie de o cantitate mare, insa nu este adevarat pentru ca la magazin, de regula, aceasta se gaseste deshidratata. Veti constata ca prin fierbere boabele isi vor spori semnificativ dimensiunile reusind sa indestuleze si pe cei mai gurmanzi dintre noi .  

 

Departe de a fi o planta cunoscuta si intrebuintata pe scara larga in bucataria romaneasca,  quinoa a inceput sa castige in ultima vreme  tot mai mult "teren" prin  admiratia crescanda a celor care au constientizat contributia sa substantiala  la o viata sanatoasa.  

 

Pilaful, quinoa fiarta sau budinca sunt doar cateva dintre retetele minunate cu care va puteti impresiona familia. Daca sunteti un bucatar iscusit, va puteti folosi imaginatia pentru a crea noi retete gustoase si sanatoase bazate pe quinoa. 

 

Cei care au studiat amanuntit implicatiile pe care le are asupra organismului uman, au apreciat pe buna dreptate ca este un "super-bob" pentru ca nicio alta planta nu are un nivel similar de proteine.

 

Un alt aspect care o situeaza atat de sus pe scara valorilor este continutul a opt  aminoacizi indispensabili oricarui organism viu, ce rar sunt procurati dintr-o singura sursa de hrana .

 

Unii vor afirma probabil ca aminoacizii pot fi obtinuti la fel de bine in urma consumului de carne si alte plante. Problema este ca nu toate plantele pun la dispozitie o gama completa de aminoacizi. Din aceasta cauza suntem sfatuiti de nutritionisti sa ne hranim cat mai variat.

 

"Super-bobul" se numara printre putinele plante ce fac exceptie de la aceasta regula daca ne referim strict la varietatea aminoacizilor.

 

Inainte de a incheia merita sa mai mentionam ca un pahar de quinoa preparata  contine mai mult calciu decat un pahar de lapte si ca in componenta sa intre si o serie de alte minerale (magneziu, zinc, potasiu si fier) a caror lipsa ne poate periclita sanatatea trupului.

 

Fara a fi acoperit in cele de mai sus intregul potential de care dispune quinoa, prin introducerea ei in dieta dumneavoastra veti putea descoperi multe alte beneficii pe care, din fericire, ni le ofera cu generozitate.

Articole asemănătoare

 • Welwitschia mirabilis, o planta relicta din Jurasic

  Welwitschia mirabilis este o planta care creste numai in sud-vestul Africii, in zona desertica a Namibiei. Din cauza conditiilor climatice pe care le indura, este plasata de cercetatori alaturi de cele mai

 • Scorusul de munte si sanatatea

  Scorusul de munte sau sorbul pasaresc este o planta care-si are radacinile atat in sens propriu cat si figurat in pamantul batranului continent european.

 • Fittonia sau Planta Mozaic

  Roz, verde sau rosu intens: planta mozaic are un aspect delicat, iar modelul frunzelor este foarte elegant si deosebit. Fiind o planta care provine din padurile tropicale, aceasta are nevoie de o umiditate

 • Deficientele de nutrienti ale plantelor

  Problemele aparute la plante nu sunt intotdeauna provocate de insecte sau de boli. Uneori, o planta care nu este sanatoasa sufera de o deficienta de nutrienti sau, dimpotriva, poate avea prea mult dintr-o substanta nutritiva.

 • Anthurium, planta care infloreste continuu

  Puteti avea o planta care sa infloreasca continuu. In timp ce o floare este pe trecute, apare alta. Si tot acest miracol cu o ingrijire adecvata si nu foarte dificila.