Rostopasca - un remediu impotriva orbirii

Rostopasca este o planta erbacee cu flori galbene-aurii a carei tuplina contine un suc ce se foloseste ca remediu natural. Pe masura ce oamenii au inceput sa descopere valoarea sa terapeutica cu foarte mult timp in urma, numele i s-a diversificat atat de la o  regiune la alta cat si in functie de afectiunea de care era legata, pentru romani devenind negelarita, buruiana-de-negei, buruiana-de-pecingine sau buruiana de tatarca.

Cei care aveau pecingine o spalau mai intai cu zeama calduta de rostopasca, iar dupa acea puneau frunza pe ea. De asemenea, se mai faceau spalaturi pentru indepartarea matretii de pe scalp.

Mergand si astazi in unele sate mai izolate de la noi putem avea surpriza de a regasi rostopasca printre leacurile de capatai ale oamenilor. Planta este comuna in locurile umbroase predispuse la o umiditate mai mare, dezvoltandu-se printre alte ierburi, unori chiar in ograda langa casa.

Zilele potrivite pentru recoltare sunt cele cu timp frumos, intrucat ploaia favorizeaza brunificarea plantei si degradarea principiilor sale active. Acest lucru se poate intampla oricand intre lunile aprilie si septembrie cand sunt de gasit in natura. Vor fi culese numai partile aeriene ale plantei, adica tulpina, frunzele si florile, pentru ca  radacinile ramase in pamant sa poata da nastere la noi generatii.

Pliniu recomanda planta ca remediu impotriva orbirii. Sucul proaspat nediluat se poate folosi doar pentru ungerea pleoapelor, in niciun caz acesta nu trebuie sa patrunda in ochi.

In cazul cataractei se spala bine cateva frunze si tulpinite proaspete si se zdrobesc intre degete pana la aparitia sucului de culoare portocalie. Zeama obtinuta se pune cu varful degetului aratator pe coltul ochilor tinuti inchisi. Nu dupa mult timp se constata efectul de limpezire a vederii. Se poate prepara de asemenea un colir (din 4 g suc de rostopasca si 100 ml apa de trandafiri, apa distilata sau de izvor), din care se pun cateva picaturi in fiecare ochi, de 1-2 ori pe zi.   

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel

    Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.

  • Cartoful in medicina naturista

    Sucul de cartof crud, amestecat in parti egale cu suc proaspat de morcovi si putina apa plata este o sursa de vitamina A si C, amidon, fier, fosfor, cupru si calciu, fiind un remediu naturist recomandat pentru tratarea ulcerului gastric

  • Ridichea neagra in medicina traditionala

    Poate ca nu este tocmai pe gustul tuturor - ridichea obisnuita, rosie, este cu siguranta mult mai populara - insa ridichea neagra nu este fals asociata in general tratamentelor naturiste. Cunoscatorii o folosesc pentru tratarea anemiei, ca un remediu naturist eficient in gripe si raceli, pentru efectele sale diuretice si detoxifiante, fiind adesea asociata cu mierea de albine.

  • Plante medicinale impotriva simptomelor de raceala

    Inainte de a apela la ajutorul medicamentelor din farmacii, daca simptomele racelii nu sunt severe, atunci este bine sa incercam si leacurile naturiste

  • Un par stralucitor cu ceai de musetel si lamaie

    A avea un par stralucitor oricand a devenit pur si simplu o necesitate. Pentru a avea un par stralucitor pe tot parcursul zilei, puteti incerca un remediu natural cu ceai de musetel.


Warning: fopen(cache/983a34fad81cea7b75aac51ad8147250) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139