Cartoful in medicina naturista

Banalul cartof pe care il intalniti in zeci si chiar sute de retete din arta gatronomica poate fi folosit pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, ca un adjuvant naturist deosebit de folositor care vine in completarea tratamentului medicamentos. Sau chiar in lipsa medicamentelor, cand sucul de cartofi sau miezul ras si folosit pentru comprese sunt o solutie de moment adesea neasteptat de eficienta. Veti gasi cele mai multe substante nutritive in coaja, inclusiv fibre si antioxidanti, asa ca multi specialisti in medicina naturista recomanda sa folositi tot cartoful pentru suc, spalandu-l foarte bine inainte. 
 
- sucul de cartof crud, amestecat in parti egale cu suc proaspat de morcovi si putina apa plata este o sursa de vitamina A si C, amidon, fier, fosfor, cupru si calciu, fiind un remediu naturist recomandat pentru tratarea ulcerului gastric. Intr-o cura de 2-4 saptamani banalul suc de cartof ajuta la calmarea durerilor, la cicatrizarea mai rapida a mucoaselor, are efect diuretic
- acelasi suc de cartofi, al carui gust poate parea putin neplacuta inainte sa va obisnuiti, este un indicat detoxifiant si tonic pentru intregul organism, specialistii recomandand cure periodice in care sa beti o jumatate de pahar, zilnic, pentru doua saptamani
- o compresa din cartofi cruzi rasi marunt si pusi in tifon poate fi folosita pentru a calma durerile in gat sau migrenele. Pur si simplu puneti compresa pe frunte sau pe gat si lasati-o cel putin o ora sa actioneze
- cartoful ras fara coaja poate fi utilizat si pentru a trata arsurile provocate de soarele verii, mai ales dupa plaja. Se tine la frigider pentru 10-15 minute si se pune intr-un tifon curat, care se aplica pe zona cu probleme
- sucul de cartofi in amestec cu cel de morcovi este recomandat si pentru a imbunatati functionarea sistemului circulator, mai ales in cazuri de hipertensiune sau angina pectorala. Se bea zilnic un pahar de suc, inainte de mesele principale
- este o solutie naturista folosita pentru a elimina mai usor nisipul la rinichi
- sucul si cartofii intregi, fierti in coaja, consumate frecvent, sunt un neasteptat aliat in lupta cu trecerea timpului. Mentin pielea si articulatiile mai tinere, ne dau un tonus mai bun si eliminam mai repede si mai usor toxinele
- hranitor si destul de usor de digerat daca este fiert sau copt poate fi consumat si in timpul curelor de slabire pentru ca produce mai repede senzatia de satietate

Foto: lesmarches.reussir.fr

 

Articole asemănătoare

  • Varza rosie in medicina naturista

    Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Tratamente naturiste cu plamanarica

    O planta medicinala cunoscuta de specialistii in medicina naturista ca un valoros aliat in tratarea bolilor de plamani (de unde si numele), plamanarica (Pulmonaria officinalis) mai este cunoscuta si ca mierea ursului, tutun de padure, albastrea sau cuscrisor, fiind o planta erbacee, perena, cu flori de un rosu-violet.

  • Tratamente naturiste cu frunze de dafin

    . In medicina naturista frunzele de dafin uscate sau proaspete sunt preparate sub forma de ceaiuri, infuzii sau tincturi, si le puteti culege si pregati acasa daca nu preferati sa cumparati preparatele direct din magazinele de specialitate. Se pot folosi intern sau extern pentru tratarea mai multor afectiuni.

  • Troscotul in medicina naturista

    O planta ce este prea usor trecuta cu vederea, troscotul poate fi gasit in general pe terenurile virane, in diverse culturi sau la marginea drumului, insa prea putini stiu ca poate fi folosit si in medicina naturista.

  • Jneapanul sau pinul de munte in medicina naturista

    Infuzia de muguri de jneapan se prepara din o lingurita cu varf de muguri uscati la o cana de apa fierbinte. Se recomanda sa beti doua, chiar trei cani pe zi.