Sfarsitul verii si recoltele bune

Cea mai frumoasa perioada pentru iubitorii de legume incepe atunci cand cosurile incep sa se umple si straturile din gradina se golesc. Pentru germenii de broccoli regula este sa fie culesi mai bine mai devreme decat prea tarziu. Dupa aparitia primei adieri galbene este deja tardiv intrucat tulpinile devin tari iar gustul este fad.

O doza de ingrasamant, special pentru legume sau o zeama subtiata de urzici impiedica blocajele de crestere si face ca dupa taierea mugurelui din mijloc sa se dezvolte si mai multi lastari laterali. Fasolea mai poate fi de asemenea cultivata. Spre deosebire de tufele de fasole, fasolea cultivata pe araci face o recolta mai bogata de pastai. Recoltarea se face timp de cateva saptamani. Cel mai bun moment pentru culegerea pastailor este atunci cand boabele stau drepte in interior.

Printre plantele problematice se numara telina pentru ca deseori, aparent fara niciun motiv, radacinile raman mici si noduroase. Motivul este insa distanta prea mica dintre plante care nu le permite sa se dezvolte in voie. Specialistii spun ca intotdeauna distanta minima dintre aceste plante trebuie sa fie de 40 x 40 cm. Daca plantele stau "inghesuite", rariti o parte din ele si folositi-le ca verdeata pentru supe.

Straturile golite de legume se folosesc pentru alte culturi tarzii, ca salata, spanacul, ridichile de toamna si andivele. Rucola si salata asiatica se numara printre legumele care cresc rapid si pot fi culese deja dupa 3-4 saptamani de insamantare. Alegeti, pentru cultivarea in timpul verii, soiuri speciale de legume cu un timp de dezvoltare mai lung. Soiurile de gulii cum sunt "Kohyro" sau "Logo" cresc bine in ciuda faptului ca ziua se micsoreaza. Varza chinezeasca "Yuki" face ca si soiul "Bilko", foarte repede capatani tari cu frunze crocante, care se pot folosi in salate de cruditati sau in diferite alte preparate culinare.

Un ingrasamant verde care creste repede este ideal daca vreti sa faceti o pauza atat dumneavoastra, cat si gradina. De aceea, insamantarea salatei de camp este recomandabila din multe puncte de vedere. Plantele din flamilia valerianei afaneaza solul si reprima buruienile. 


Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Rhododendron Red Jack - arbustul decorativ elegant si rezistent

  Arbust decorativ de o frumusete eleganta, rezistent si longeviv, perfect pentru o gradina sau un spatiu verde suficient de mare pentru ca acest rhododendron sa se poata dezvolta in voie.

 • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

  Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

 • Spaghete delicioase cu usturoi si limette

  O reteta delicioasa de gustul careia sa va bucurati din plin la sfarsitul saptamanii si nu numai este reteta de spaghete cu usturoi si limette.

 • Ceropegia

  Planta pletoasa are aspectul unei cortine lungi de 1-2 m, alcatuita din lastari subtiri, carnosi, pe care sunt inserate frunzele mici, cordiforme, dispuse opus, verzi, cu marmoratie argintie pe fata superioara si rosietice pe cea inferioara. Florile mici si mov apar in axilele frunzelor, mai ales spre sfarsitul verii.

 • O gradina pentru sfarsitul verii

  Acest strat de flori explodeaza in culoare la sfarsitul verii si arata extraordinar de bine pe toata perioada toamnei. Sapte plante perene si o planta anuala creaza o varietate de culori si texturi pe tot sezonul cald...