Siropurile medicinale ale Dorinei Mateescu, din Negresti

siropurile medicinaleDorina Mateescu are 63 de ani si locuieste in comuna argeseana Beleti-Negresti. Principala ocupatie pe care femeia o are dupa ce a iesit la pensie consta in prepararea diferitelor siropuri medicinale din plante naturale, mai exact din flora spontana de prin partile locului.

Dorina Mateescu stie sa foloseasca in scopuri medicale pana si plante ce altora li se pot parea daca nu dezgustatoare in orice caz inutile. De pilda, dintr-o planta ce creste din gunoiul de grajd uscat la soare, planta numita "urichelnita", se poate realiza o excelenta doctorie contra otitei. Mai exact, fructele urichelnitei se fierb pana cand apa devine galbuie, apoi se storc pe o bucata de vata. Dupa ce se raceste, se aplica pe urechea suferinda.

Dorina Mateescu are sfaturi utile si pentru cei care doresc sa prepare sirop din amestec de muguri cu patlagina. Ultima trebuie scoasa cu tot cu radacina, iar in caz ca patlagina nu e de gasit, se poate utiliza urzica. Femeia are un leac natural si contra deranjului stomacal. Se curata pielea de pe pipota de animal, se spala bine si se usuca pana se poate face pulbere la rasnita de cafea. Se consuma in amestec cu un lichid dulce.

In prezent, Dorina Mateescu este apreciata de toti locuitorii comunei Beleti-Negresti pentru valoarea si eficienta siropurilor sale. Oamenii prefera sa foloseasca produsele naturale ale femeii decat medicamentele medicinii alopate, cel putin atunci cand afectiunile lor le permit aceasta alegere.

***

Unul dintre produsele pentru care Dorina Mateescu este renumita in zona e siropul de mugur de brad. Acesta este indicat mai ales celor cu probleme respiratorii fiind eficient contra tusei si guturaiului. Mugurii se culeg in lunile aprilie-mai, iar din 5-6 kg adunate ies in jur de 6 litri de concentrat. Modul de preparare e simplu: se pun mugurii la fiert pana se inmoaie, adica pana se sfarama intre degete. Se lasa apoi la macerat lichidul cu tot cu muguri timp de 24 de ore. A doua zi se strecoara printr-o sita deasa iar mugurii ramasi sunt striviti intr-un tifon, astfel incat sa se scurga toata zeama. Urmatorul pas consta in cantarire: la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se amesteca bine pana la dizolvare la foc continuu pana cand siropul se leaga precum mierea. In final se pune lamaie naturala si se asteapta racirea produsului. Cand acesta devine caldut, se toarna in sticle ce urmeaza a fi inchise ermetic si se depoziteaza la rece.

Articole asemănătoare

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Proprietatile medicinale ale pirului

    Pirul (Agropyrum repens) este o planta ierboasa asemanatoare cu graul, care spre deosebire de ruda sa nu face decat sa produca neplaceri agricultorilor din cauza extinderii rapide si a radacinilor care invadeaza solul pana la adancimi mari.

  • Muntele Fuji, cel mai vizitat loc din Japonia

    Muntele Fuji este cel mai inalt din Japonia, atingand pana la 3.776 metri. Totodata este si un vulcan compozit compus din straturi multiple de lava solidificata.

  • Gradina Botanica a Universitatii din Bologna

    Gradina Botanica a Universitatii din Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa.

  • Proprietatile medicinale ale trifoiului

    Trifoiul apartine familiei Fabaceae, se gaseste in Europa, Asia Centrala, Africa de Nord, Australia si desi putini stiu acesta detine numeroase proprietati medicinale.