Specii de Iris pentru gradina mea de iarna


Inca din timpuri indepartate, Irisul simbolizeaza vestile bune in limbajul florilor. Bunaoara, cei de astazi il considera un vestitor remarcabil al primaverii, intrucat isi daruieste nota pretioasa a parfumului sau. Numele florii de Iris vine de la o zeita din mitologia greaca, splendida mesagera a zeilor, care sub forma unui curcubeu unea cerul cu pamantul.

Mai putin cunoscute dar poate chiar mai interesante si fermecatoare sunt varietatile care infloresc la sfarsitul lunii Decembrie, inceputul lunii Ianuarie, atunci cand gradina tanjeste dupa un pic de culoare.

Prima varietate de Iris ce revine la viata este Iris unguicularis, sau asa-zisul Iris Algerian, cum spun americanii.  Acesta este foarte usor de crescut, avand nevoie numai de cateva elemente de baza, precum un loc pietros, uscat si o expunere buna in raport cu soarele. Inflorirea se produce oarecum haotic, in functie de cat de calda a fost vara precedenta, procesul intinzandu-se cam de la Craciun pana in  perioada Pastilor.

Cateva dintre cele mai bune soiuri sunt: Mary Bernard (albastru-purpuriu), Abington Purple (albastru) si Walter Butt, care imprastie un superb miros. Cea mai cunoscuta dintre varietatile de Iris din perioada iernii este Iris reticulata, care nu creste mai mult de 15 cm in inaltime.

Florile delicate razbat cumva prin stratul de gheata si zapada, si formeaza deasupra fondului alb de nea “pete” de albastru intens, galben si violet. Fiind destul de ieftine oricine doreste isi permite de regula sa le planteze in buchete mari.

Iris reticulata “da bine” si in ghivece sau vase putin adanci, fiind potrivit  pentru interior. Cele mai multe plante reticulata infloresc pe parcursul lunilor Februarie si Martie.  Din punct de vedere al coloritului, cea mai bizara reticulata este Katharine Hodgkin, ale carei flori albe prezinta nervuri albastre si pete verzi sau galbene.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

  Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

 • De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna

  Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.

 • Gradina mea la inceput de Brumar

  Noiembrie nu presupune activitati diferite in gradina fata de luna precedenta. Exceptie fac poate doar cateva detalii tehnice pe care le vom sublinia la momentul oportun.

 • Gradina mea in luna Februarie

  Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

 • Retete pentru sarbatorile de iarna. Friptura de porc cu chimen la cuptor

  Cu totii asteptam perioada sarbatorilor de iarna, pentru a le petrece cu cei dragi si pentru a prepara bucate cat mai alese pentru persoanele speciale din viata noastra. Va propunem sa incercati pentru zilele festive ce vor urma reteta de friptura de porc cu chimen la cuptor.