Spicul auriu - planta perena de interior

 Denumire stiintifica: Pachystachys lutea

Denumiri comune: Spicul auriu

 

Familie: Acanthaceae

 

Origine: Peru, Mexic

 

Aspect si prezentare: Pachystachys lutea este o planta perena cu crestere arbustiva si port vertical, foarte putin ramificat, ce incanta prin inflorescentele conice, sub forma de spic, cu bractee bine evidentiate, imbracate precum solzii, de culoare galben intens, care lasa la iveala mici floricele albe. Frunzele de 8-10 cm lungime, sunt lucioase si au culoare intensa, verde inchis, cu nervuri vizibile.

  

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Lumina este un factor important in cultivarea acestei plante de interior, atat ca timp de expunere dar si ca intensitate. Pachystachys are nevoie de lumina indirecta, pozitionarea ghiveciului intr-o locatie in care sa beneficieze de 4-5 ore de soare dimineata, este cea mai buna alegere.

 

Plasarea plantei in bataia directa a soarelui va duce la arsura frunzelor si ofilirea rapida a inflorescentelor, dar nici pozitionarea plantei in umbra nu ajuta. Lipsa luminii sau insuficienta ei afecteaza in mod negativ calitatea infloririi si duce la etiolarea ramurilor.

 

Nu este pretentioasa in ce priveste temperatura, suportand usor si racoarea dar si caldura ridicata, temperaturile propice pentru dezvoltarea Spicului auriu situandu-se de regula intre 12 si 26 grade Celsius. Iarna, daca temperatura se mentine pentru cateva zile intre 8 si 12 grade, planta intra in repaus, iar sub 8 grade, planta isi pierde vigoarea si in final moare. 

 

Udarea este foarte importanta, Pachystachys lutea, fiind foarte setoasa pe perioada calda, in timpul repausului din iarna necesita insa foarte putina apa. Incepand cu luna martie si pana la sfarsitul toamnei, cantitatea de apa administrata si frecventa udarilor, vor fi crescute progresiv, in perioada caniculara, planta avand nevoie de udari consistente la fiecare 2-3 zile.

 

Deoarece aerul foarte uscat duce la brunificarea frunzelor si mai apoi la uscarea lor, este de preferat sa asigurati plantei o umiditate atmosferica ridicata. Puteti face acest lucru folosind un umidificator sau, mai simplu, prin pulverizarea periodica a frunzelor. Trebuie sa retineti ca in perioadele in care temperatura mediului ambiant depaseste 22 de grade Celsius, planta are nevoie de pulverizari foarte dese, chiar la fiecare 2-3 zile, cu apa la temperatura mediului.

 

Desi tolereaza relativ bine si un pamant bogat de gradina, pentru o ingrijire corecta a acestei plante si datorita faptului ca apreciaza un pH usor acid, se va folosi un substrat pe baza de mranita si pamant de ericacee, cu pH cuprins intre 5,5 si 7.

 

Pentru a obtine o inflorire bogata si viguroasa, se vor administra fertilizanti pentru plante cu flori, la interval de 15-20 de zile. Pe perioada iernii nu se vor aplica ingrasaminte, in schimb la plantele care nu sunt trecute prin repaus, fertilizarea poate fi aplicata tot timpul anului.

 

Pachystachys lutea se inmulteste foarte usor prin lastari de varf. Perioada cea mai potrivita pentru aceasta operatiune, se intinde pe parcursul lunilor aprilie si mai, cand se aleg butasi de varf, ramuri neflorifere, si se planteaza pe substrat usor de turba, in conditii de caldura si umiditate ridicata.

O alta metoda de propagare este cea prin seminte, rezervata de regula specialistilor.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Primavara, la reintrarea in vegetatie a plantei, taiati ramurile batrane, lungi si inestetice, sau tundeti toata planta, lasand ramurile doar pana la 10-15 cm lungime. Pulverizati-o periodic si pe parcurs ce-i dau frunze si ramuri noi, ciupiti varfurile de crestere, astfel incat planta sa se indeseasca si sa capete aspect de tufa compacta.

 

Intrucat plantele isi pierd, in timp, aspectul decorativ, le puteti inlocui periodic (la fiecare 2 ani), cu plante tinere, obtinute din butasi inradacinati primavara.

 

Specii si varietati: P. coccinea -  foarte rara, cu inflorescente portocalii.

 

 

GradinaMea.ro/V.S

Articole asemănătoare

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

    In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

  • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

    Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

  • Plante de interior: Hibiscus

    Hibiscus este una din cele mai frumoase plante de interior datorita splendorii florilor sale, iar daca ii dam atentia cuvenita infloreste intreaga vara. Petalele pot concura fara

  • Dicentra spectabilis, o planta perena de toamna-iarna

    Dicentra spectabilis, cunoscuta si drept lamprocapnos spectabilis, este o planta perena nativa din Asia de Est.


Warning: fopen(cache/1c3fee41558d4cc5481a3497172d65d0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139