Taierea vitei de vie pe tulpina joasa

Taierea in verigi de rod (taierea Guyot multiplu)

Taierea de formare
In anul al II-lea dupa plantare, in primavara, se taie la 2 cepi a 2-3 ochi, sau la un singur cep - in cazul vitelor mai putin viguroase.
In anul al III-lea de la plantare se rezerva pe butuc, din coardele crescute pe cepii din anul anterior, 2 cordite a 4-6 ochi sau 2 coarde si 2 cepi a 2-3 ochi, avind pozitie inferioara corditelor.

Taierea de fructificare
In anul al IV-lea de la plantare, socotit primul an de intrare pe rod si taierea de formare incheiata, se lasa pe butuc 3-4 verigi de rod formate din coarde a 10-14 ochi.

Cepii se formeaza din coardele lacome sau chiar roditoare, situate inferior coardelor de rod si care se scurteaza la 2 ochi (fig. 6).

taierea vitei pe tulpina joasa

Lucrarile in verde
Acestea constau in rezervarea la plivit a unui numar optim de lastari pe butuc (4 - 6), legarea lor de mijloacele de sustinere, cirnitul la cea 20 cm din virf.

Combaterea bolilor si daunatorilor
Combaterea manei se realizeaza prin stropiri cu solutie bordeleza (de sulfat de cupru) sau acuprica (fara cupru) si in concentratie mai mare (0,7-1,0% sulfat de cupru si 0,2-0,3% la substantele acuprice) pentru combaterea manei. in celelalte cazuri se procedeaza dupa indicatiile generale de la capitolul respectiv.

Protejarea vitelor iarna
Toamna, coardele se musuroiesc la baza sau se ingroapa total (in zonele cu ingheturi sub -20 ...-22 C).

In anul al III-lea, se aplica, in genere, aceleasi lucrari ca in anul al Il-lea, cu unele deosebiri.

Dezgropatul
Se face primavara, timpuriu, cind se prognozeaza ca temperatura nu va mai scadea sub -8... -10 C.

Taierea vitelor
Se face primavara, devreme, dupa dezmusuroit sau dezgropat - in modul aratat la anul al Il-lea.

Dirijarea coardelor si legarea lastarilor
Cind lastarii ating sirmele duble se introduc printre ele si se leaga numai partial cei care sint prea mari sau prea departati, spre a nu fi scosi si rupti de vint.

Cirnitul
Se aplica la sfirsitul lunii august prin suprimarea unei portiuni mai lungi din virf ui lastarilor (cca 10 frunze din lastari).

Copilitul
Se executa cind lastarii-copili au 6-7 frunze. Copilii aparuti pe lastari, la subsuoara frunzelor, din zona de sub sau de deasupra strugurilor, se suprima total, iar cei din portiunea fertila (cu struguri) a lastarilor se scurteaza la 4-5 frunze.

Combaterea bolilor si daunatorilor se realizeaza ca in anul al II-lea, cu deosebirea ca la combaterea manei se foloseste o concentratie mai mare a solutiei bor-deleze (0,7-1,0%). Pentru prevenirea manei, in loc de zeama bordeleza se pot folosi si alte produse, ca: oxiclorura de cupru (0,4-0,5%), Captan-50 (0,2%), Zineb (0,3-0,4%), Dithane M-45 (0,2%) s.a.

Articole asemănătoare

 • Ingrijirea vitei de vie in al 2-lea an de la plantare

  Se aplica aceleasi lucrari ca in anul I, la care se adauga dezmusuroitul, taierea de formare si instalarea mijloacelor de sustinere. Dezmusuroitul vitelor se face cind temperatura aerului se prevede a nu mai scadea sub minus 6-8 grade C...

 • Erinoza vitei de vie

  Erinoza vitei de vie sau basicarea este o consecinta a atacului produs de un paianjen microscopic Eriophyes vitis. Primavara, paianjenii ies din locurile de...

 • Antracnoza vitei de vie

  Boala este produsa de ciuperca Gleosporium ampelophagum. Sint atacate toate organele aeriene ale vitei de vie, in special primavara sau la inceputul toamnei...

 • Fainarea vitei de vie

  Boala este produsa de ciuperca Uncinula necator cu forma conidiana Oidium tuckeri, afectind toate organele verzi ale vitei de vie : frunze, lastari, flori...

 • Taierea vitei de vie pe tulpina inalta si semiinalta

  Se practica mai multe tipuri de taiere si conducere a vitei de vie: pe tulpina de 70-80 cm (cultura semiinalta) sau de 1,00-1,20 m, chiar 1,50 m (cultura inalta). Tipurile de taieri care pot fi practicate: mentionam cordonul, uni sau bilateral...