Trandafirii New Dawn

Varietate longeviva si viguroasa de trandafir catarator, cu numeroase inflorescente mici, de un roz palid, delicat, New Dawn poate fi o excelenta alegere in gradini si parcuri, iar cu un suport rezistent va atinge la maturitate 300 de cm inaltime, chiar mai mult. Tolereaza bine perioadele secetoase sau cele geroase, are o buna rezistenta la boli si daunatori si din fericire nu necesita lucrari complicate si costisitoare de intretinere. Mai mult, are o perioada de inflorire mai lunga decat alte soiuri, de la inceputul verii pana spre jumatatea toamnei daca vremea nu s-a racit prea mult. Considerat unul dintre cei mai buni trandafiri cataratori ”clasici”, castigatorul mai multor premii si distinctii la concursurile de profil, New Dawn se apropie de centenar - a fost creat in anii 30 ai secolului trecut - si nu pare sa isi fi pierdut deloc forta de atractie pentru cunoscatori. 
 
Se va planta primavara sau toamna intr-un loc unde sa aiba soare - tolereaza si semi-umbra - intr-un pamant cu drenare buna, relativ fertil, ideal cu un PH usor acid si unde viitoarea tufa sa fie ferita de curentii reci de aer, dar si sa aiba suficient loc pentru a se dezvolta in voie. Se va folosi un suport rezistent, fie metalic sau lemnos, fie un zid, un perete, pentru ca tufa sa aiba sustinerea necesara. Pentru a mentine umiditatea necesara in sol se poate adauga la radacina un strat de mulci. Florile roz nu sunt foarte mari, in medie de 7-9 cm in diametru, cu parfum usor, slab, dar sunt grupate in mai multe zone ale ramurilor in grupaje care le scot si mai bine in evidenta coloritul. Este un soi de trandafir agatator foarte apreciat pentru cromatica, rezistenta si longevitate. 

Foto: gardenia.net

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Mount Shasta, parfum, delicatete si frumusete

  Soi de trandafiri teahibrizi cu boboci mari, de un alb intens, pur, parfum dulce si puternic, Mount Shasta este o alegere excelenta pentru gradini si parcuri, dar si pentru aranjamente florale si buchete destinate ocaziilor speciale.

 • Trandafirul Golden Wedding

  Varietate de floribunda cu boboci mari, de un galben intens, cald, perfecti atat pentru gradini si parcuri cat si pentru buchete, Golden Wedding este unul dintre trandafirii foarte apreciati de cunoscatori.

 • Trandafirii cataratori Uetersen

  In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

 • Trandafirii Sweet Honey

  Daca ne-am obisnuit cu trandafirii galbeni sau rosii, in nuante intense, tari, puternice, acest soi de floribunda este o alternativa delicata, in tonuri pastel, pentru o cromatica potrivita mai curand pentru primavara sau pentru un spatiu verde in tonuri deschise, de piersica.

 • Trandafirii teahibrizi Eldorado

  Va plac trandafirii portocalii? Un portocaliu cu nuante rosiatice, inflorescentele fiind mari si cu parfum usor, discret, cu note dulci, trandafirul Eldorado va aduce gradinii un plus de culoare si prospetime, si cum varietatile cu acest colorit sunt mai rare va fi o placuta surpriza si pentru vizitatori.