Trandafirii teahibrizi Doris Tysterman

Veti intalni mai rar soiuri de trandafir cu boboci de un galben-portocaliu cald, elegant, plin de prospetime, iar Doris Tysterman este una dintre cele mai bune alegeri daca vrei sa adaugati gradinii un strop de culoare. In plus este o varietate de trandafir teahibrid cu parfum delicat si dulce care atrage atentia cu notele sale florale, fiind o buna alegere pentru buchete sau aranjamente florale. Din fericire nu este un soi foarte pretentios, fiind destul de usor de cultivat si intretinut.

La fel ca alti trandafiri si acest soi prefera solul putin nisipos, cu drenare buna, fertil, ideal cu un PH usor acid, si neaparat locul ales trebuie sa fie cat mai multa vreme in bataia soarelui. Se va adapta si unui spatiu putin umbrit, insa bobocii de trandafir vor pierde din intensitatea culorii si mai ales din forta parfumului. Tufele ce vor atinge la maturitate un metru inaltime (si chiar mai mult in timp) sunt dese, rezistente, cu multi boboci in perioada de inflorire, intr-un frumos contrast cu verzisul de un verde inchis. Plantati viitoarea tufa primavara sau toamna (pana la jumatatea lui noiembrie daca temperaturile nu au scazut prea mult), fie solitara, fie alaturi de alti trandafiri, lasand insa cel putin jumatate de metru distanta intre tufe. Se uda abundent imediat dupa plantare si se va stropi frecvent, dimineata sau seara, folosind cantitati moderate de apa. Infloreste abundent de la inceputul verii, in mai multe etape, iar bobocii mari si parfumati sunt destul de rezistenti dupa taiere, asa ca mai pot fi pastrati cateva zile intr-o vaza. Suporta relativ bine gerurile iernii si nu au nevoie de alte lucrari de intretinere decat toaletarea anuala primavara si indepartarea din timp a partilor uscate sau cu aspect bolnav.

Foto: commons.wikimedia.org

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Mount Shasta, parfum, delicatete si frumusete

  Soi de trandafiri teahibrizi cu boboci mari, de un alb intens, pur, parfum dulce si puternic, Mount Shasta este o alegere excelenta pentru gradini si parcuri, dar si pentru aranjamente florale si buchete destinate ocaziilor speciale.

 • Trandafirii France Libre

  Inedit trandafir teahibrid de un portocaliu cald, intens (cu o nuanta mai deschisa spre mijlocul inflorescentei), acest France Libre este din pacate mai putin intalnit in gradini decat ar merita, fiind o varietate ce adauga un plus de culoare si eleganta oricarui spatiu verde.

 • Trandafirii cataratori Uetersen

  In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

 • Trandafirii Sweet Honey

  Daca ne-am obisnuit cu trandafirii galbeni sau rosii, in nuante intense, tari, puternice, acest soi de floribunda este o alternativa delicata, in tonuri pastel, pentru o cromatica potrivita mai curand pentru primavara sau pentru un spatiu verde in tonuri deschise, de piersica.

 • Trandafirii teahibrizi Eldorado

  Va plac trandafirii portocalii? Un portocaliu cu nuante rosiatice, inflorescentele fiind mari si cu parfum usor, discret, cu note dulci, trandafirul Eldorado va aduce gradinii un plus de culoare si prospetime, si cum varietatile cu acest colorit sunt mai rare va fi o placuta surpriza si pentru vizitatori.