Trandafirii toamna

trandafir

In timp ce trandafirii salbatici si soiurile mai vechi, sunt 'programate' sa indure oscilatiile de temperatura din zona in care cresc, speciile importate sunt vulnerabile la inghet si frig.  Inghetul le distruge celulele si le usuca tulpinile, trandafirii devenind negrii peste noapte. Un gradinar prudent trebuie sa isi pregateasca trandafirii pentru iarna.

Modul in care trebuie sa va protejati trandafirii depinde de clima. Daca temperaturile scad sub 7C pentru perioade lungi de timp iar pamantul nu este acoperit de un strat de zapada, trandafirii trebuie protejati. De asemenea, daca pamantul ingheata pe aproape toata perioada de iarna si temperatura scade sub -12C, fara sa existe un strat protector de zapada, trandafirii trebuie acoperiti. Dar daca locuiti intr-o zona in care se inregistreaza rar temperaturi scazute si ploua atat de des incat pamantul este mereu ud, este mai bine sa lasati neacoperite tufele de trandafiri, pentru ca umezeala e propice mucegaiului gri si altor boli.

acoperirea radacinilorMetoda cea mai cunoscuta si probata in timp de protejare a trandafirilor este acoperirea radacinilor cu pamant. Este recomandabil sa faceti aceasta operatie inainte de primul inghet. Adunati in jurul radacini un strat de pamant de aproximativ 15-20 cm (daca locuiti intr-o zona cu temperaturi moderate) sau de cel putin 30 cm (in zonele mai reci). Stratul adunat astfel va mentine temperatura care este in pamant (desi inghetat, pamantul are o temperatura mai ridicata decat cea din aer) pana sus, la nivelul ramurilor mai joase ale tufei si pana la coroana; daca macar aceste parti din tufa supravietuiesc iernii, restul poate fi indepartat primavara si va fi inlocuit cu ramuri noi.

protejarea trandafirilorO variatie a acestei metode, care ofera putin mai multa protectie dar care este rar folosita la noi pentru ca temperatura nu este atat de scazuta, consta in incercuirea tufei cu un manson de gard de sarma; acesta se umple cu pamant si cu material organic. Avantajele acestei metode este ca tine pamantul sa nu se imprastie pe timpul iernii.

Ca si in cazul celorlalte plante, cea mai buna garantie ca trandafirul dumneavoastra va supravietui peste iarna este daca l-ati ingrijit bine pe timpul verii, mai ales in ceea ce priveste daunatorii. O planta viguroasa va trece mai usor peste incercarile iernii decat una slaba.

1. Taierea. La ceva timp dupa primul inghet, dar inainte de instalarea inghetului total, taiati tufele de trandafiri pentru a elimina ramurile moarte, slabe sau care arata semne de boala. Taiati ramurile lungi la jumatate iar pe cele mai scurte la o treime. Un alt scop al acestei operatiuni este de a micsora dimensiunile tufei si de a o proteja, astfel, mai bine.

acoperirea cu pamant2. Acoperirea cu pamant. La sfarsitul lunii noiembrie sau la inceputul luni decembrie (cand aveti impresia ca o sa inghete pamantul) aduceti pamant din alta parte din gradina si aruncati-l usor in jurul bazei trandafirului. E de preferat sa fie pamant usor, nisipos, decat un amestec humos. Nu folositi ca strat protector pamantul dintre alte plante, pentru ca riscati sa le lasati neacoperite pe acelea. Dupa ce ati asezat un strat potrivit de pamant, bateti-l bine si asigurati-va ca ati cuprins toate ramurile.

3. Adaugati un strat protector din materie organica. Mai ales daca locuiti in zone reci e bine sa folositi paie, rumegus, ace de brad sau frunze fixate cu crengi, ca o masura de protectie in plus. Stratul protector din materie organica reduce mult posibilele daune cauzate de variatiile abrupte de temperatura din timpul iernii.

inlaturarea pamanului4. Primavara, asteptati pana pamantul s-a dezghetat de tot, si inlaturati cu grija pamantul din jurul tufelor de trandafiri ca sa nu rupeti noile ramuri. Aveti grija sa nu aruncati toata materia organica folosita pe post de strat protector din jurul tulpinii in caz ca mai vin ingheturi tarzii.

Articole asemănătoare

 • Trandafirii cataratori Polka

  Soi viguros de origine franceza, cu numeroase inflorescente duble (fiecare boboc va avea peste 50 de petale) in nuante de roz spre piersica, Polka iese in evidenta nu doar prin aspectul foarte decorativ sau cantitatea impresionanta de flori prezente pe fiecare tufa, dar si datorita parfumului intens, cu note dulci, usor de simtit la relativa distanta de planta.

 • Trandafirii cataratori Uetersen

  In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

 • Trandafirii Masquerade

  Unul dintre rarele soiuri de trandafiri cu inflorescente in mai multe culori

 • Trandafirul Mary Rose

  Cei care prefera trandafirii englezesti o fac mai ales datorita florilor mari, cu zeci de petale, adesea cu parfum intens si colorit viu, iar acest Mary Rose, creat in 1983, este unul dintre cele mai bune exemple.

 • Trandafirii Pink Large

  Varietate de trandafiri cataratori vigurosi, cu flori mari si rezistente, relativ usor de cultivat si intretinut, Pink Large se adapteaza bine solului si conditiilor climatice din tara noastra si poate sa schimbe radical orice gradina.