Trandafirul Peace

Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de trandafir hibrid, cunoscut in trecut sub numele de "Madame A. Meilland", este un soi de o delicatete cromatica extraordinara, imbinand intr-o singura inflorescenta galbenul palid, albul pur si rozul care apare la extremitatea petalelor, practic mai multe nuante in aceeasi floare. Creatia unui nume urias in domeniul trandafirilor, horticultorul francez Francis Meilland, care a lucrat la aceasta varietate din 1935 pana in 1939, Peace este intalnit adesea in gradinile cunoscatorilor si nu putini sunt cei care au inceput sa cultive trandafiri dupa ce au vazut pentru intaia oara acest soi. Din fericire in ciuda aspectului fragil al florilor sale mari, elegante si delicate, Peace (numele sub care a fost cunoscut si vandut in 1945) este un trandafir hibrid rezistent la boli, daunatori si vreme rece, longeviv si de o rara frumusete. Interesant este ca atunci cand Germania a invadat Franta creatorul acestei varietati s-a temut ca noul sau trandafir se va pierde, asa ca a trimis cat de multe exemplare a putut prietenilor si cultivatorilor din alte tari, pentru ca in cel mai rau caz floarea sa ii supravietuiasca. De aceea si noul nume, un simbol al pacii si puritatii. Un trandafir cu o poveste pe masura frumusetii sale. 
 
Alegeti pentru acest trandafir un spatiu din gradina unde sa aiba soare, mult soare, un sol fertil (puteti sa il pregatiti cu saptamani inainte), drenaj bun si nu uitati ca desi este un soi adaptat climatului din tara noastra va avea nevoie sa fie udat frecvent in perioada de inceput. Poate sa atinga doi metri inaltime, dar in medie tufele la maturitate vor avea in jur de 150-160 de cm, florile sunt mari, cu un diametru ce depaseste de regula 15 cm, parfumul este discret si cu note dulci, iar frunzele sunt mari, de un verde inchis si rezistente. Perfect pentru gradini unde are suficient spatiu pentru a planta mai multe tufe in proximitate, dar si ca planta solitara, trandafirul Peace se adapteaza la fel de usor si in jardiniere sau ghivece pe masura. Rezista multi ani, iar tufele lasate libere vor creste repede, viguroase si puternice, iar daca indepartati bobocii care s-au trecut si portiunile uscate va veti bucura de el in timp. Perfect atat pentru gradini cat si pentru buchete, florile rezista mult timp in vaze. 

Foto: palatineroses.com

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Claude Monet

  Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, dubli, parfumati, alcatuiti din petale dungate in galben, roz pal si alb, pare cumva firesc pentru aceasta varietate sa poarte numele unui maestru al impresionismului care a fost si un pasionat gradinar

 • Dune, trandafirul catarator pentru orice gradina

  Cu bobocii sai mari, de un galben delicat, deschis, aceasta varietate de trandafir urcator este rezistenta, longeviva, se adapteaza usor conditiilor de sol si clima din Romania, asa ca va trece cu bine atat de perioadele secetoase cat si de cele geroase.

 • Trandafirul catarator Iceberg

  Varietate de trandafir floribunda catarator ce iese usor in evidenta datorita numarului mare de boboci de un alb intens, puternic, pur, Iceberg a fost creat in 1958 in Germania si mai este cunoscut si sub numele de Korbin, fiind repede adoptat de cunoscatori.

 • Trandafirul Cherry Brandy

  Varietate de trandafir teahibrid numit dupa un celebru cocktail, Cherry Brandy are un colorit pe care il veti intalni mai rar in gradinile de trandafir, roz in exterior si galben piersica in interiorul florii, impresia fiind de prospetime si eleganta.

 • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

  Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.