Trandafirul, un dar clasic pentru Valentine's Day

Blamata de unii respectata de altii, Valentine’s Day este o sarbatoare americana care a inceput sa prinda radacini si pe pamantul romanesc. Este drept ca poporul nostru are propria sarbatoare a dragostei, tot in luna februarie, Dragobetele, dar chiar si in aceste conditii, a nu oferi nici o floare cu prilejul Valentine’s Day este totusi putin nepoliticos. In fond, nu trebuie sa asteptam anume ocazii sa ne manifestam dragostea si respectul pentru persoana iubita.

Ce oferim? Raspunsul poate lua multe forme, dar pe cel mai simplu il cunoastem fiecare dintre noi: trandafiri. Prin prisma infatisarii sale, floarea de trandafir pare sa simbolizeze cel mai bine focul care arde in inima. Le fel credeau si inaintasii grecilor acum 2000 de ani si mai bine. Legenda spune ca trandafirul s-ar fi nascut din sangele lui Adonis. In Grecia antica, el era considerat floarea Afroditei, zeita dragostei si feminitatii. 

Din zilele intunecate ale razboaielor purtate de crestini in vederea eliberarii Ierusalimului de sub stapanirea islamului si pana in zilele noastre, trandafirii au fost campioni de netagaduit la capitolul romantism. Trandafirii se intalnesc in principal sub opt culori: rosu, roz, galben, alb, violet, portocaliu, albastru si negru. Fiecare dintre ele poarta un mesaj unic, reusind sa exprime intreaga gama a emotiilor legate de dragoste:

Rosu: dragoste, respect si curaj
Rosu deschis : modestie, recunostiinta, admiratie
Rosu inchis : frumusete si pasiune
Roz (inchis) : satisfactie, prietenie, admiratie
Violet deschis: unicitate, incantare 
Portocaliu : fascinatie
Alb : inocenta, tacere, respect, iubire pura
Galben : prietenie, gelozie, speranta si libertate
Galben si rosu : felicitare
Galben si portocaliu : ganduri pasionale
Rosu si alb : unitate, implicare, logodna

Sursa foto: wikimedia.org  

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Criterion, rafinament pentru gradini mari si mici

  Un soi de trandafir teahibrid cu inflorescente de un roz delicat, o nuanta mai rar intalnita, este o alegere excelenta pentru gradini de orice dimensiuni, dar si pentru parcuri si pentru orice spatiu verde.

 • Strugurii Leon Millot, un desert aromat si dulce

  Soi hibrid de strugure ideal pentru desert (dar si pentru un pahar de suc sau diverse retete de tarte), Leon Millot este cultivat de la inceputul secolului trecut, fiind foarte popular la inceput in Statele Unite si Canada, fiind ulterior adoptat si de cultivatorii europeni.

 • Ardeiul gras Mavras, un deliciu rar si inedit

  Varietate rar intalnita de ardei gras, cu gust dulce si aromat, pulpa tare si carnoasa, Mavras este un soi timpuriu excelent pentru salate, gustari, dar si pentru diverse retete in care veti putea profita atat de savoare, cat mai ales de colorit.

 • Cum sa alegi florile potrivite de Ziua Indragostitilor

  Daca pana la aceasta ora nu ti-ai intalnit jumatatea de Ziua Indragostilor, inseamna ca te gasesti in toiul pregatirilor pentru plimbarea sau cina romantica de diseara. In ceasurile care au mai ramas, reflecteaza bine la ce flori ii vei oferi iubitei intrucat aceste raze rupte din natura sunt purtatoarele mesajului tau de dragoste.

 • Construiti-va un cadru special pentru seminte

  Un cadru special pentru seminte se construieste usor si nu este nici costisitor din punct de vedere material. In schimb, semintele stranse din gradina se vor mentine proaspete pe intreaga perioada a verii.