Tratamente naturale : Acupunctura

Acupunctura reprezinta o metoda chinezeasca de vindecare, fiind bine implementata in filosofia Medicinei Traditionale Chinezesti. Cele mai subtiri si delicate ace folosite pentru a intepa cele mai dureroase puncte din corpul nostru si nu numai, iar acest lucru se intampla tocmai pentru a crea un echilibru si o armonie intre energiile vietii.

In tarile vestice, acupunctura apartine de medicina complementara. Din ce in ce mai multi medici invata si se specializeaza pe aceasta tehnica, folosind-o drept terapie conventionala.

Istoria acupuncturii
Acupunctura are ca si scop readucerea la echilibru a celor doua elemente: Yin si Yang. De aceea, in cazul in care Qi, energia vietii, este afectat acest lucru poate duce la o boala in organism. Conform traditiei pe suprafata corpului exista anumite linii, denumite meridiane. Aceste meridiane sunt de fapt traseele energiilor, care sunt corelate cu organele incadrate de asemenea in functie de Yin si Yang.

In Europa se utilizeaza de cele mai multe ori ace foarte subtiri din otel, care se aseaza cu atentie si relativ adanc in diferite unghiuri. Inpunsatura abia se simte. Anumiti oameni simt in timpul tratamentului o caldura care le invaluie corpul, altii furnicaturi, iar altii o anumita presiune sau o greutate a intregului corp. aceste "simptome" reprezinta dovada ca terapeutul a atins si trateaza punctele potrivite. Acele raman 15 - 30 minute in piele si pot fi stimulate de catre medic in tot acest timp.

Tehnica acupuncturii difera in functie de cursurile la care iau parte medicii si de pregatirea acestora. Un astfel de tratament se repeta la interval de cateva zile si cuprinde de regula 10 - 20 sedinte.  Ce fel de efecte are acupunctura, efecte clare, nu este foarte clar nici pentru scolile de medicina.

Se presupune ca are urmatoarele actiuni benefice:

- efecte asupra sistemului nervos, prin Endorfne de exemplu (substante produse de corp pentru a ameliora durerile)
- efecte asupra hormonilor
- efecte asupra activarii vaselor de sange
- intarirea sistemului imunitar
- efecte asupra destinderii musculaturii
- alinarea migrenelor
- dureri de spate
- afectiuni reumatice
- afectiuni cronice (bronsite, astm, etc.)
- alergii


Sursa foto

Articole asemănătoare