Trei festivaluri dedicate fructelor

1. Festivalul International al fructului de mango, Delhi, India: incepand din 1987 orasul Delhi este pret de doua zile, la inceputul verii, gazda acestui festival dedicat un produs ce este prezentat aici ca \"regele fructelor\", delicios si tentant, usor de integrat in retete complicate sau dimpotriva dezarmant de simple. Vazut in alte tari ca un fruct \"exotic\", mango este in India un adevarat fenomen, tinand cont doar de faptul ca pentru cineva care este obisnuit cu doar cateva soiuri de mango o simpla vizita la festival ii va prezenta cateva sute de varietati ale acestui fruct. Cultivatorii profesionisti pot diferentia intre ele fructe care, la prima vedere, par din acelasi soi, si pentru fiecare exista trucuri, secrete, retete si nenumarate povesti. Chiar si numele acestor varietati, prezentate in fiecare an, par potrivite mai curand unor fructe de basm: balia, ruchika, mallika, himsagar, dhaman si multe, multe altele.  


 \"\"
Iar pentru cei care vor sa guste mango si altfel in cadrul festivalului sunt prezentate conserve de mango, gemuri si dulceturi, diverse marci de suc de mango, produs la scara industriala sau dimpotriva, artizanal, conforma tehnicilor devenite clasice. Si ca la orice festival culinar exista si competitii pentru alegerea celui mai frumos fruct din acel an, desi alegerea, cel putin la prima vedere, pare a fi foarte grea. 
 
2. Festivalul Strugurilor, Naples, SUA: pentru un oras situat intr-o renumita regiune viticola un asemenea eveniment anual este aproape obligatoriu, si din 1961 festivalul are loc la inceputul lunii septembrie. Si potrivit site-ului oficial vizitatorii pot vizita expozitii de pictura, sculptura, artizanat ale artistilor locali (si nu toate despre minunata lume a vinurilor), pot gusta specialitatile locale sau retete clasice (de la burgeri si pizza la dulciuri si inghetata) pot asculta muzica de toate feluri si mai ales pot sa guste noile vinuri, pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele. Fie ca sunt pasionati cu experienta care stiu sa aprecieze un vin de calitate, fie curiosi care vin pentru prima oara aici, Festivalul Strugurilor are cate un loc pentru fiecare. Si pentru multi centrul de atractie ramane concursul de placinta cu struguri, fiecare participant sperand ca reteta sa va fi castigatoare. 
 
3. Festivalul Lamailor, Menton, Franta: sau Fete du Citron, o manifestare anuala ce atrage peste 150 000 de turisti (iar autoritatile locale sunt sigure ca numarul va creste) si care va incepe in 2018 pe 17 februarie si se va termina abia pe 7 martie. Cu peste 80 de editii in indelungata sa istorie, principalul eveniment in orasul de pe riviera franceza este nu doar un omagiu adus lamaiului, devenit un simbol al asezarii, dar si ocazie pentru localnici si straini sa admire adevarate opere de arta din citrice - constructii fanteziste din sute si chiar mii de lamai - sa se bucure de carele alegorice, decoratiunile inspirate de superba culoare a lamailor si de intreaga atmosfera mai curand de carnaval decat de festival culinar.

Foto: easemytrip.com

Articole asemănătoare

  • Planta de “Trei Rai”, buna pentru bolile de ficat

    Planta de Trei Rai, ficateaua sau popalnicul iepuresc este o planta micuta, acoperita cu perisori, din familia ranunculaceelor. Planta creste frecvent in padurile de foioase de deal si de munte. Frunzele sale, impartite in trei lobi, raman verzi si in anotimpul rece.

  • Mango - regele fructelor exotice

    Supranumit "regele fructelor", mango este unul dintre cele mai populare produse naturale ce se gasesc la tropice avand alaturi de savoare si gust incantator o multime de alte calitati.

  • Pastrarea fructelor in stare proaspata

    Valoarea alimentara deosebita a fructelor, datorata continutului in zaharuri usor asimilabile (glucoza si fructoza), acizi organici, saruri minerale si microelemente, justifica includerea lor in ratia zilnica a oamenilor.

  • Dudul alb si cel negru

    Dintre cele aproximativ 16 specii ale genului Morus, trei cunosc o larga raspandire geografica: Dudul alb, Dudul negru si Dudul rosu.

  • Calitatile fructelor deshidratate

    Valorificarea fructelor deshidratate este o traditie veche cu origini in perioada Antichitatii. Datorita conditiilor climatice in care traiau, egiptenii au fost cei dintai care au descoperit proprietatile exceptionale ale strugurilor uscati, cunoscuti sub numele de stafide.