Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

Citricele (portocale, mandarine, grepfrut, lamai sau limete) isi pastreaza prospetimea pentru mai mult de o saptamana daca sunt tinute intr-un bol si asezate intr-un loc racoros, ferite pe cat posibil de lumina, si chiar mai mult daca sunt puse in sertarul frigiderului intr-o punga de plastic perforata.

Fructul de avocado care nu este inca bine copt poate fi pastrat pentru doua-trei zile intr-o punga de hartie asezata in bucatarie, la temperatura normala, pentru a fi dobandi mai repede acel gust proaspat, ideal. Taiat in jumatate poate fi pastrat in frigider pentru cateva zile intr-o casoleta de plastic sau sticla bine inchisa, ideal cu tot cu sambure.

Perele, prunele, piersicile si caisele, bananele pot fi pastrate intr-un bol sau castron daca nu sunt foarte coapte. Altfel este mai bine sa li se gaseasca un loc in sertarul frigiderului, unde nu trebuie lasate multa vreme.

Telina poate fi pastrata poate fi tinuta in frigider, infasurata bine in folie de aluminiu.

Fructele de padure proaspete sunt delicate, fragile, se strivesc usor, asa ca se recomanda sa fie tinute in casolete intinse, in sertarul frigiderului, si sa nu fie spalate decat inainte de a fi mancate (altfel se strica repede). Si cele congelate sunt o buna optiune si mai usor de pastrat, in special in afara sezonului, dar aroma celor abia culese este incomparabila.

Morcovii se sterg bine cu servetele de hartie si se pun in sertarul frigiderului in pungi bine inchise.

Rosiile nu se tin in frigider, isi vor pierde repede prospetimea si savoarea. Chiar si atunci cand sunt deja intr-o salata este bine sa nu stea la rece mai bine de cateva ori, dar gustul va fi oricum diferit.

Salata verde care nu este pregatita in 24-48 de ore poate fi pusa in frigider, in pungi de plastic inchise ermetic, altfel se ofileste repede. Un truc simplu pentru a revigora salata verde este sa desfaceti in foi si sa o tineti intr-un bol cu apa foarte rece, eventual cu gheata pentru doua-patru minute. Se scutura bine si se poate apoi taia.

Foto: photos-public-domain.com

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/5b42c8c4c3128f051bf6308bb4210ce1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139