Umbra, ajutor sau factor restrictiv pentru plante?

salcam galben

 

Gradina este perceputa si descrisa de cele mai multe ori ca o suprafata de pamant pe care se cultiva legume, flori sau pomi fructiferi si care are nevoie de expunere solara cat mai buna pentru a se dezvolta armonios. 

 

Nimic gresit in aceasta afirmatie, insa deseori ea conduce la opinia eronata conform careia umbra deasa reprezinta o piedica in realizarea unei gradini reusite. 

 

Fara a pune la indoiala importanta luminii solare, trebuie subliniat ca si umbra constituie un mediu prielnic dezvoltarii plantelor atata timp cat sunt intrebuintate speciile potrivite intr-un mod cat mai corect.

 

Amintim in acest sens unele plante anuale si perene a caror utilizare este recomandata: Sporul Casei, Browallia, Lobelia , Azaleea, Camelia, Floarea-Pastelui, Mierea-Ursului si Hepatica.

 

Intr-o gradina in care majoritatea plantelor iubitoare de umbra provin din padurile dese de foioase nu trebuie sa lipseasca ferigile, care desi nu infloresc asemenea altor specii sunt apreciate pentru aspectul lor. Dintre plantele aroatice se remarca cele din familia mentei iar dintre legume salata, guliile si spanacul.

  

Gradinile umbroase implica o supraveghere atenta si a celorlalte componente importante ale mediului, adica a fertilitatii solului si a umiditatii acestuia. Desi conditiile de umbra favorizeaza mentinerea umiditatii pentru o vreme mai indelungata, nu trebuie omisa udarea periodica a plantelor mai ales atunci cand precipitatiile lipsesc sau sunt insuficiente.

 

Umbra creeaza un microclimat de adapost in zilele toride ale verii atat pentru plante cat si pentru vietatile care tolereaza mai greu temperaturile ridicate.

 

Spre deosebire de gradina insorita care poate fi proiectata si organizata in scurt timp atunci cand exista resursele necesare, amenajarea unei gradini umbroase poate dura mai multi ani in functie de vegetatia existenta, lucru care ii confera un statut deosebit.

 

Se considera totusi ca orice gradina de succes imbina eficinent ambele tipuri pentru cele mai bune rezultate.        

 

Imagine : http://www.gradinamea.ro/P-Salcam_galben_Laburnum_anagiroides-997-9859.html

Articole asemănătoare

  • Narcisele Art Design

    Narcisele sunt unele dintre cele mai populare flori pentru gradinarii cu experienta sau pentru incepatori: sunt ieftine, usor de gasit, plantat si intretinut, au culori vii, sunt neasteptat de rezistente pentru plante aparent fragile, si schimba radical o incapere daca sunt cultivate in ghivece si jardiniere sau o gradina ce avea nevoie de o improspatare cromatica.

  • Condimentele, potentiale pesticide in viitorul apropiat

    Multe cercetari au demonstrat ca pesticidele folosite astazi de gradinari nu sunt sanatoase nici pentru plante si nici pentru fructele sau legumele care ajung pe rafturile marilor magazine.

  • Ceaiuri deosebite pentru acasa

    Rece sau cald, ceaiul din plante aromate este o bautura sanatoasa, fara cofeina, ce poate fi servita in orice moment al zilei si la orice varsta.

  • Utilitatea drenajului solului in gradina

    Deseori, este posibil ca prea putin drenaj sau prea mult sa poata fi distructiv pentru plante. De asemenea, acesta poate duce la pierderi de apa.

  • Acer palmatum Rubrum - un artar in culorile toamnei

    Lumina este un factor important pentru Artarului japonez. Pentru a forma un port compact si spectaculos are nevoie de spatii insorite, plantarea in semiumbra afectand calitatea frunzisului si intensitatea culorii.


Warning: fopen(cache/a59c9c36428de95ebc4d4200e0474dbc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139