Vitamine indispensabile organismului iarna

Desi anul acesta iarna ne-a abordat intr-un mod foarte delicat, in mod cert nu vom scapa de ea. Fiindca epidemiile de gripa sunt de acum o amenintare pentru copii si adulti, este important sa facem din vreme tot ce ne sta in putinta pentru a ne mentine sanatatea. In perioada anotimpului rece deficitul de vitamine este un factor cheie in declansarea bolilor.

Vitamina D

Multi nu cunosc faptul ca iarna, din cauza nebulozitatii atmosferice si a hainelor groase care acopera cea mai mare parte a corpului, pielea este expusa anumitor riscuri. Unul dintre acestea este legat de cantitatea insuficienta de vitamina D pe care pielea o absoarbe de la lumina naturala.  Vitamina D joaca un rol de baza in mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, prin urmare trebuie procurata in aceasta perioada din surse alternative, precum ouale. 

Vitamina A

Pielea uscata din timpul iernii este deseori consecinta deficitului de vitamina A din corp. Odata ce observati acest semnal, datoria dumneavoastra este sa consumati mai multe vegetale, pe cat se poate, broccoli, spanac, dovleac, cartofi dar si lapte, branza sau oua. 


Vitaminele C, E

Aceste doua vitamine sunt cele mai bune pentru consolidarea sistemului imunitar. Vitamina C sporeste productia globulelor albe, componente ale sangelui care lupta impotriva infectiilor. Vitamina E, pe langa efectul similar cu cel descris anterior, scade riscul afectiunilor cardiovasculare.

Zincul

Chiar daca nu este o vitamina ci o substanta minerala, zincul este esential in oferirea multor beneficii terapeutice. Organismul uman contine aproximativ 2 – 3 grame de zinc in oase, dinti, muschi, piele, ficat, leucocite etc. Aceste tesuturi folosesc zincul in diverse procese dar nu constituie rezeve pentru acest element, de aceea, pentru a avea asigurat un nivel optim de zinc, organismul depide permanent de asimilarea sa din alimente.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Patru fructe pentru o piele mai sanatoasa

  Se recomanda sa mancati un mar pe zi, oferind astfel organismului si fibre, minerale si alte vitamine, dar si mai multa forta si energie

 • Gutuia, fructul mitologic cu valente de medicament

  In mitologia greaca, gutuia este fructul Afroditei si “marul de aur” care a starnit razboiul troian. Fiind plina de vitamine, aceasta este renumita in zilele noastre mai ales pentru beneficiile pe care le aduce organismului si in special aparatului digestiv.

 • Ce sunt si cum ajuta microelementele?

  Substantele minerale sunt elemente de natura anorganica indispensabile organismelor vii, gasite frecvent sub forma ionica sau legate de vitamine.

 • Citricele, de ce sunt necesare iarna?

  Citricele sunt fructe originare din partea Asiei de Sud-Est care se invecineaza cu nord-estul Indiei, Myanmar si provincia Yunnan din China. In zilele noastre, totusi, cea mai mare parte a globului se bucura de gustul si proprietatile lor gratie circulatiei marfurilor pe piata internationala.

 • Vitamine esentiale de iarna

  Pe parcursul anului, organismul este obligat sa se adapteze la conditiile specifice fiecarui anotimp. Iarna, cu toate ca lucrurile ar trebui sa mearga de la sine in cazul persoanelor cu metabolismul bun, mai apar probleme de aceea niciodata nu prisosesc suplimentele alimentare.