Zaharul negru din Okinawa

Zaharul a devenit dintr-o placere unul dintre marile pericole de astazi, si multi dintre cei care nu vor sa renunte la dulce cauta alterntive la cel alb, rafinat, atat de daunator potrivit nutritionistilor. Unii prefera mierea, de departe cea mai sanatoasa optiune. Altii zaharul brun din trestie de zahar sau pur si simplu renunta la orice fel de indulcitor. Dar exista si variante mai rar intalnite in afara Asiei, cum ar fi zaharul negru originar din Okinawa, considerat de cunoscatori una dintre cele mai sanatoase alegeri cand vrem ceva dulce. 
 
O specialitate traditionala pe insula cunoscuta in lumea intreaga pentru longevitatea locuitorilor sai, zaharul negru este (potrivit celor care l-au gustat) mai sarat decat zaharul alb clasic, cu un gust mai intens, note usoare note amarui si de caramel, perfect pentru deserturi sau bauturi. Spre deosebire de cel pe care il intalnim in toata lumea zaharul negru din Okinawa este vandut in calupuri patrate sau dreptunghiulare, iar cand este sfaramat are o textura similara zaharului pudra. Il poti gusta pur si simplu, este satios, plin de arome intense si exotice mai ales pentru cei care nu au incercat altceva decat zahar alb. Este utilizat in China, Japonia sau Taiwan pentru deserturi, fie ca este vorba de inghetata, prajituri, fursecuri, etc. Perfect pentru ceai sau lapte, il vom intalni si in medicina naturista, traditionala, unde este asociat ceaiului de ghimbir pentru a obtine o bautura tonica si detoxifianta, recomandata si in cazul racelilor. 
 
Produs inca din secolul al XVII-lea, zaharul negru se face din suc de trestie de zahar de cea mai buna calitate, pur, fiert ore intregi la o temperatura medie si constanta pana cand isi schimba culoarea si capata o nuanta de un negru mat. Se lasa la racit, decupandu-se in forme si rezultatul este un calup mai mare sau mai mic de zahar de culoare cafenie spre negru, un zahar nerafinat si deci mai sanatos. Si daca pana acum era o raritate in afara Japoniei incepe sa fie tot mai usor de gasit atat in magazinele cu specialitati asiatice cat mai ales online, unde pentru o suma relativ modesta (plus taxe de transport) ati putea incerca sa adaugati un alt gust dulce meniului zilnic.

Foto: pinterest.com

Articole asemănătoare

  • Cinci beneficii oferite organismului de piperul negru

    Piperina, substanta activa din piperul negru, nu este folositoare doar pentru a stimula metabolismul dar si pentru a reduce efectele depresiei.

  • Cinci remedii naturiste cu piper negru

    Unul dintre cele mai populare si indragite condimente din gastronomie, piperul negru a fost candva una dintre cele mai scumpe si dorite marfuri exotice, valorand cat greutatea sa in aur si fiind accesibil doar celor foarte bogati, care isi puteau permite un asemenea lux.

  • Cocktail fara alcool cu ananas si piper negru

    La prima vedere ar parea o combinatie racoritoare, cu gust exotic, intre dulceata sucul de ananas si aromele acid-acrisoare din lamaie. Dar nota personala este piperul negru, proaspat macinat, care ii completeaza perfect gustul final.

  • Cocktail cu gin si ceai negru

    De ce sa nu incercati o combinatie de gin si ceai negru in locul cocktailurilor de care poate v-ati plictisit. Si pentru un amestec foarte "britanic" ati putea alege un Beefeater (eventual) alaturi de Earl Grey, totul cu putin zahar si putina lamaie. Poate neconventional la prima vedere, dar poate fi o bautura la care veti reveni.

  • Medicii atentioneaza: zaharul este cel mai periculos drog

    In contextul de astazi zaharul alb, rafinat, ar putea fi clasificat drept un “nou drog”, potrivit medicilor din vestul Europei, iar aceasta doar din pricina amenintarilor majore pe care le aduce organismului.