6 lucruri putin cunoscute privitoare la sare

Sarea este ieftina si disponibila pretutindeni in zilele noastre insa nu a fost asa dintotdeauna. In trecut, valoarea ei ajunsese sa echivaleze cu cea a aurului, de unde numele de “aur alb”.  

Sarea acopera nevoia de sodiu si iod, mentine sanatatea si buna functionare a organismului, imbogateste alimentele cu gust si conserva alimentele in saramura. Nu vom insistam pe ce se cunoaste, fiindca sunt multe aspecte care asteapta sa fie scoase la iveala.

1 Sarea are peste 14,000 de intrebuintari, surprinzator insa, mai putin de 4% din cantitatea produsa anual ajunge in mancare. Este al doilea cel mai important element din industria chimica, fiind utilizata in fabricarea geamurilor, cosmeticelor etc.

2 Fleur de Sel este o varietate ce cuprinde combinatii unice de minerale, care o transforma in cea mai pretuita sare. Poseda o textura delicata, cristalina iar gustul sau este rafinat. Fleur de Sel cocheteaza in lumea condimentelor sub numele de caviarul de sare. 

3 In Guerande, Franta, Fleur de Sel se colecteaza in maniera vechiului popor celtic, folosind cosuri mari prin care se strecoara apa. Acest lucru o face sa fie rara si costisitoare. 

4 In ciuda asteptarilor, culoare nu este nici pe departe lucrul definitoriu pentru sare. O dovedeste existenta sarii negre din partile Indiei, care isi datoreaza aspectul compozitiei bogate in impuritati.

5 Ceea ce vedeti in imaginea de mai sus nu este un trucaj ieftin, ci iluzia care se creeaza atunci cand desertul de sare Salar de Uyuni (Bolivia) este acoperit cu un strat superficial de apa. Salar de Uyuni adaposteste jumatate din rezerva mondiala de litiu. 

6 Un consum prea ridicat de sare, mai exact 1 gram de sare per kilogram din greutatea corporala, este fatal. Acelasi lucru in cazul consumului exagerat de apa, ce poate conduce la hiponatremie (anomalie electrolitica instalata la un nivel seric al sodiului sub 135 mEq/l). 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Tarhonul in tratamentele naturiste

    Cura cu ceai de tarhon, baut in fiecare zi putin caldut, ajuta la buna functionare a ficatului, precum si la regenerarea celulei hepatice

  • Cinci motive pentru care trebuie sa mananci nuci pecan

    Mai putin cunoscute si apreciate decat nucile clasice, nucile pecan au inceput totusi in ultimii ani sa fie alese ca o gustare sanatoasa, gustoasa si plina de vitamine si nutrienti. Sunt mai dulci decat nucile cu care suntem obisnuiti, au un continut ridicat de grasimi benefice pentru organismul nostru, au un nivel ridicat de proteine, lipide si multi, foarte multi antioxidanti alaturi de vitamina E si A.

  • Din lumea plantelor

    Pana in prezent cercetatorii au identificat peste 80 000 de specii de plante comestibile, chiar daca unele dintre ele sunt foarte putin cunoscute sau cresc in zone departe de asezarile omenesti. Chiar si asa undeva exista unele varietati si gusturi pe care prea putini vor avea ocazia sa le incerce prea curand. Totalul este enorm daca tinem cont de faptul ca statistic aproximativ 90 la suta din alimentatia noastra provine din 30 de specii, cel mai des folosite

  • Tratament cu miere pentru parul deteriorat

    Exista in magazinele cunoscute sau mai putin cunoscute o sumedenie de produse, care servesc la ingrijirea pielii, a parului, a tot ceea ce tine de organism


Warning: fopen(cache/40f66e0347d4bc6a9a674fd910ca7848) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139