Accente decorative de albastru in gradina

 Albastru, atunci cand predomina in jurul nostru, ne ofera o stare de confort, fiindu-i atribuite si numeroase semnificatii:

- in simbolism albastrul reprezinta apa, un izvor nesecat de viata;

- este culoarea de loialitate si credinta;

- de asemenea, reprezinta si puterea;

- este o culoare de protectie;

- cerul albastru subliniaza optimismul si oportunitatile favorabile;

Toate aceste sensuri reprezinta motive suficiente pentru ca o tematica in culori de albastru sa fie prezenta deseori in gradinile proiectate de peisagisti.

Piesele decorative evidentiate cu accente de albastru, precum si folosirea creativa a vopselei albastre sunt elementele care dau forta acestei directii.

Spre exemplu, puteti incepe cu o banca sau cu un scaun confortabil, care sa fie intr-un stil potrivit cu gradina dumneavoastra si pe care sa le vopsiti in albastru sau sa le adaugati o perna albastra.

De asemenea, puteti alege o pictura murala postata pe un perete sau un mozaic, in care sa predomine aceasta culoare.

Temele de albastru se pot realiza printr-o selectie atenta, o planificare si o proiectare bine gandita, subliniata atat prin cultivarea si cresterea florilor albastre anuale si perene, cat si prin arbusti in aceleasi accente:

Aveti mai jos si o enumerare de flori pe care le puteti planta in gradina dumneavoastra, cu scopul de a accentua tonurile de albastru.

- vita de vie cu flori albastre;

- floarea de iris (Iris reticulata Harmony);

- Scilla siberica, denumita si "Frumusetea primaverii"; plantarea bulbilor de floare de iris si de Scilla siberica in grupuri generoase ne va oferi un ecran natural de un albastru stralucitor in fiecare primavara. Aceste flori se fac remarcate intr-o gradina mai ales cand sunt plantate in cantitati mari.

- Muscari armeniacum - floare asemanatoare ciorchinilor de struguri (numita si "zambila de struguri") sau "Steaua albastra"; este indicata in gradina de primavara pentru a crea un efect de covor, in acelasi timp foarte natural;

- zambilele albastre - au un parfum incantator si niste culori fabuloase;

Ca plante perene, le avem reprezentative pe urmatoarele:

- salvia albastra (Salvia farinacea);

- Iris sibirica (irisul siberian) sau Iris ensata (irisul japonez);

- albastreaua (Centaurea cyanus);

Si pentru ca albastrul si primavara sunt in stransa legatura, merita sa va imbogatiti gradina si perspectiva cu flori in aceste nuante placute.

Articole asemănătoare

 • Strugurii Muscat Bleu

  Varietate de strugure de vin care poate fi si un delicios strugure de masa, cu gustul sau aromat, dulce si parfumat, Muscat Bleu poate fi cultivat intensiv in podgorii sau puteti avea cateva fire de vita-de-vie in gradina pentru un desert delicios sau pentru vinul produs acasa.

 • Panseluta in medicina naturista

  Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu.

 • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

  Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

 • Activitati de toamna in gradina

  Anotimpul tomnatic este ideal pentru a da startul pregatirii gradinii pentru iarna. Lunile septembrie si octombrie nu sunt foarte friguroase si aveti oportunitatea sa iesiti in gradina cat inca vremea este relativ prietenoasa, pentru a aranja straturile inainte de venirea inghetului.

 • Curatenia de Primavara - din nou in Gradinile Botanice din Bucuresti si Cluj

  Sambata, 29 martie 2008, va avea loc "Curatenia de primavara" in Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti si in Gradina Botanica "Alexandru Borza" a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.


Warning: fopen(cache/51c2a2edded46b46956ad93f2b3cf99e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139