Actiunile terapeutice ale laptisorului de matca

Laptisorul de matca este o substanta organica foarte complexa de consistenta gelatinoasa asemanatoare ca forma cu laptele condensat, cu gust foarte acru si miros caracteristic. El este produs de albinele lucratoare pentru a hrani matca pe tot parcursul vietii.

Laptisorul de matca are un continut bogat de proteine, glucide, lipide, saruri minerale, vitamine si apa. Dintre toate produsele stupului pare a fi substanta cea mai "sensibila", pentru ca se altereaza foarte repede la lumina, in contact cu aerul, la umiditate si chiar la temperaturile obisnuite intalnite in afara stupului. Odata cu proprietatile sale fizice si biochimice se pierd si o parte din factorii sai activi.  Termenul real de valabilitate este de numai cateva minute in afara stupului si de cateva zile in interiorul acestuia, in celulele fagurelui cu puieti.

Laptisorul de matca poate fi folosit ca aliment natural concentrat, datorita aportului sau aproape complet si echilibrat de substante nutritive, plastice, energetice si reglatorii. 

Cu toate progresele facute, inca nu exista o metoda sigura de recoltare si conservare eficienta, in medicina laptisorul fiind totusi administrat neconservat cu urmatoarele actiuni: tonica fortifianta, regeneratoare, de stimulare, antiinfectioasa, antigripala si chiar anticanceroasa.

Fiind un complex biologic cu o pluritate de actiuni, laptisorul de matca are, firesc, o multime de indicatii indeosebi in pediatrie, in endocrinologie, in neurologie, in boli interne, infectioase sau tumorale. Afectiunile generale urmatoare beneficiaza de tratamente cu laptisor de matca: convalescente dupa diferite boli, astenii, anemii, stari de slabiciunedenutritia, obosealaimbatranirea prematura, stagnarea in crestere, lipsa de pofta de macare etc. S-au semnalat rezultate bune de asemenea in unele infectii gripale, in unele afectiuni dermatologice, (eczeme supurate), in unele afectiuni reumatismale, cardiovasculare. Actiuni toxice nu se cunosc pana in prezent, totusi nu trebuie uitat efectul invers al dozelor mari fata de dozele mici, fiziologice.
 
Cura cu laptisor de matca este inca in stadiu experimental, datorita mai ales dificultatilor de administrare a unui produs garantat, activ, cunoscut, stabil si standardizat. In prezent se administreaza pe cale bucala intern, dimineata cate 50 mg. In unele cazuri medicii administreaza fiole de laptisor liofilizat dizolvat in apa, sau miere cu laptisor de matca sau drajee si chiar tablete de laptisor de matca

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Semintele de pin si sanatatea

    Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.

  • Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus

    Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Mancaruri exotice. Piept de pui cu lapte de cocos

    Gustati din aromele orientale ale Americii de Sud, preparand reteta de pui cu lapte de cocos. Iata ce ingrediente sunt necesare pentru preparare:


Warning: fopen(cache/e0f585be89ac6efdbd8451785d2ca2a2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139