Adenium

adenium

adenium

adenium

Denumire populara: Trandafirul desertului
Familie: Apocynaceae
Origine: din estul Africii pana in sudul arabiei
Inaltime: de la 15 cm pana la 1,8 m (in mediul natural)
Expunere: plin soare
Perioada de inflorire: sfarsitul primaverii/inceputul verii, mijlocul toamnei
Pamant: neutru sau alcalin, bine dranabil
Udare: se uda in perioada de crestere, nu iarna
Temperatura medie minima: 12C
Toleranta la caldura: excelenta

Descriere:
Adenium este o planta tropicala extraordinara. Originar in principal din Africa de est, unde il gasim sub diferite subspecii in tari ca Yemen, Namibia, Sudan, etc., isi trage numele de la Aden, un golf alfat intre Marea Rosie si Oceanul Indian.
Este o planta suculenta de talia unui arbust (desi are mai mult aspect de tufa), caracterizata printr-o tulpina foarte groasa, ramuri subtiri si flori foarte frumoase, rosii sau roz. Desi are aspectul unui bonsai, Trandafirul desertului nu este bonsai adevarat, dar se poate adapta acestui tip de cultivare in climate nu foarte calduroase. Adenium dezvolta o radacina masiva pe masura ce imbatraneste si incepe sa infloreasca de cand are numai 15 cm inaltime. Frunzele sunt carnoase iar florile au forma de trompete.

adenium adenium

Ingrijire:
Adenium trebuie plasat intr-o camera/zona din gradina cu multa lumina si bine aerisita. Chiar si iarna trebuie tinut la lumina puternica. In perioada de crestere temperatura nu trebuie sa scada sub 12C, iar iarna ideala este o temperatura intre 12-16C, pentru a oferi plantei repausul necesar. Udati-l putin iarna, mai ales daca il tineti intr-un loc racoros; in perioada de crestere si inflorire se uda din abundenta. In general, adenium se uda ca portulaca, crasuula si alte suculente, si, la fel ca ele, isi va pierde frunzele daca este udata prea mult. Primavara si vara se fertilizeaza lunar cu o substanta lichida speciala pentru bonsai. Taierile, daca sunt necesare, se fac dupa perioada de repaus a plantei. Se recomanda taieri minime, pentru ca adenium pierde multa seva prin aceasta operatie.

Atentie! Seva este otravitoare - spalati-va bine pe maini dupa ce intrati in contact cu ea si feriti ranile deschise de seva.

Ghiveciul se schimba la fiecare 2 ani, primavara, si se replanteaza intr-un amestec de 2 parti pamant pentru bonsai, 2 parti pietris si 1 parte nisip. Nu este nici o problema daca radacinile cresc prea mult.

Inmultire: butasi, care trebuie uscati 3-4 zile inainte de a-i planta intr-un amestec de nisip si pietris.

Pericole: La fel ca la leandru, seva sa este otravitoare. Anumite parti sunt de asemenea otravitoare daca sunt ingerate.

Specii: Adenium obesum, Adenium multiflorum

Lavinia Rorich
29.11.2005

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/affad29ad41f557b0598b45c651da005) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139