Aglaonema, o planta de interior decorativa prin frunze
Aglaonema este o planta in forma de tufa ramificata, originara din Asia de sud-est, apreciata pentru frunzele in forma de lance, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Planta numara peste 60 de specii, ce sunt mereu verzi si ce se mentin foarte bine, indiferent de perioada anului. Aglaonema poate ajunge la inaltimea de un metru si jumatate, insa exista si varietati „pitice”, recomandate pentru amplasarea in birouri.
Planta prefera locurile ferite de razele directe ale soarelui. Poate fi asezata chiar in anumite locuri unde alte plante nu pot supravietui, ca de exemplu in holuri. Acest lucru este valabil pentru speciile cu frunze de un verde-inchis. Acestea sunt denumite si "planta intunericului". Plantele mai batrane pot produce flori, dar acestea sunt nesemnificative.
In privinta udarii, aceasta trebuie sa fie moderata, intre doua udari fiind necesar ca pamantul sa se usuce. In perioada de crestere se recomanda administrarea lunara a solutiilor cu ingrasaminte.
Temperatura optima pentru dezvoltare este 15-25 grade Celsius. Planta poate fi distrusa daca este tinuta intr-un loc unde razele soarelui cad direct pe ea sau daca este udata in exces.
Pamantul se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. Lumina este de asemenea foarte importanta, dar planta trebuie totusi ferita de razele directe ale soarelui. Daca solul se usuca total, Aglonema are de suferit.
Pentru a pastra aspectul lucios al frunzelor pulverizati la fiecare trei sau patru zile apa demineralizata sau de ploaie. De asemenea, o data la doua saptamani le puteti sterge de praf si cu o carpa moale inmuiata in bere. In perioada de crestere, foloseste putin fertilizator, adaugandu-l in apa de udat o data pe luna.
Aglaonema poate fi atacata de paduchi lanosi, paianjenul rosu, putregaiul cenusiu. Daunatorii se elimina prin pulverizarea pe frunze a unei substante impotriva acestor paraziti si a fungicidelor.
Sursa foto: professorspride.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Sfaturi pentru o gradina de interior
Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.
-
Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american
In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.
-
Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta
Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae.
-
Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou
Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.
-
Macul rosu, o planta curativa si decorativa
Macul rosu(Papaver Rhoeas), cunoscut adesea in popor sub numele de mac iepuresc, mac de gradina sau somnisor, este o planta erbacee anuala originara din zona Turciei care impresioneaza prin aspectul petalelor sale.