Sfaturi pentru o gradina de interior

1. Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate. Mergeti pe verticala, montand pe un perete aflat langa fereastra suporturi pentru ghivece, in care puteti pune flori sau plante agatatoare, lasandu-le apoi se se bucure de noile amplasamente. Folositi portiunile de pervaz libere pentru jardiniere alese pe dimensiunile exacte, eliberati un colt dintr-o masa sau intr-o camera, incercati sa va grupati florile si plantele decorative pe o latura a camerei sau in unghiu, oferind astfel iluzia unui spatiu larg transformat intr-o gradina de interior. Sunt doua elemente cruciale asadar: utilizati verticala si exploatati orice spatiu liber, oricat de mic. In definitiv un ghiveci cu o floare mai mica nu poate ocupa prea mult loc, si are nevoie de apa si lumina. 
 
2. De ce sa va limitati la flori sau eventual o planta decorativa clasica, pe care ati mai intalnit-o si in alte case, mai bine sau mai putin bine ingrijita? Ca si in cazul amplasarii in viitoarea gradina de interior cheia succesului este sa experimentati si sa inovati. Alegeti specii mai greu de gasit (dupa ce v-ati documentat in prealabil cat de dificila ar fi cresterea lor) lasati o parte din spatiu pentru o eventuala cultura de plante aromatice - pe care le puteti folosi si la bucatarie cat mai proaspete, sunt ieftine si usor de intretinut - sau folositi in loc de ghivece un terrarium in care fie puneti un strat de pamant si pietris, fie puneti direct ghivece mai mici. Sau daca aveti fereastra mare spre rasarit puteti realiza din mai multe ghivece de diverse dimensiuni o adevarata padure tropicala in miniatura, alegand mai multe plante decorative si filtrand lumina pentru acestea cu o perdea dintr-un material potrivit.  
 
3. Ideal este ca viitoarea gradina de interior sa aiba un centru de interes, un punct de atractie, in jurul caruia sa construiti intregul ansamblu. Poate fi o planta decorativa care ajunge la dimensiuni mai mari, puteti alege un cactus sau mai multi, de diverse forme si marimi, floarea preferata, o planta agatatoare care va acoperi suportul fixat pe un perete, un mic lamai intr-un ghiveci suficient de mare. Si nu uitati ca oricare ar fi alegerea puteti completa aspectul cu decoratiuni diverse, cumparate sau improvizate: pietre de rau pictate in culori vii sau cu diverse modele, pitici de gradini cat mai mici (dar si alte figurine si statuete pentru gradini), un acvariu sau un alt vas de sticla in care puteti face din pietris colorat si cuburi din lemn un ansamblu decorativ, etc.  
 
4. Nu uitati sa udati periodic plantele alese pentru gradina dumneavoastra de interior, si pentru ca totul sa fie cat mai usor puteti aseza ghivecele in farfurii mai adanci din plastic sau portelan, pe care sa le umpleti din cand in cand cu apa. Daca toate ghivecele au fundul gaurit - asa cum sunt cele mai multe - apa va fi absorbita si florile vor creste mai repede si vor fi mai puternice chiar si in anotimpul rece. Si nu uitati sa nu asezati ghivecele prea aproape de sursele de caldura sau de aerisiri. Din cand in cand puteti stropi usor frunzele cu un pulverizator cu apa la temperatura camerei, si daca nu aveti vreme sa udati toate florile puteti folosi un truc simplu: cuburi de gheata. Le puneti in ghivece, la ceva distanta de tulpina, si se vor topi treptat, hidratand radacinile florilor preferate. 
 
5. Prea putin folosite in gradini sunt in continuare pietrele, care spalate cu grija pot deveni elemente decorative mai mult decat interesante, in special in cazul gradinilor de interior, care nu se pot de regula bucura de prea mult spatiu. Pastrandu-si frumusetea naturala sau dimpotriva pictate cu tempera sau acrilice, pietrele alese si asezate la marginea unui ghiveci (mai ales in cazul unuia transparent) vor putea sa scoata si mai bine in evidenta frumusetea florilor sau vigoarea plantelor decorative. Si din loc in loc puteti alege cateva roci sau pietre de rau, asezandu-le intr-un mic recipient - farfurioara de lut sau portelan, castronel - pentru un efect inedit.

Foto: gradinamea.ro

Articole asemănătoare

  • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

    Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

  • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

    Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Sfaturi pentru ingrijirea plantelor de interior

    Plantele sunt asemenea oamenilor, poti fi vesele sau triste, iar lucrul acesta se vede pe chipul lor. De asemenea, se pot confrunta cu probleme de sanatate ca si noi, atunci cand conditiile de dezoltare nu le sunt respectate.

  • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

    Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.


Warning: fopen(cache/fc1abdc5789c1d59ccdc630f032a1af0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139