Sfaturi pentru ingrijirea plantelor de interior

Plantele sunt asemenea oamenilor, poti fi vesele sau triste, iar lucrul acesta se vede pe chipul lor. De asemenea, se pot confrunta cu probleme de sanatate ca si noi, atunci cand conditiile de dezoltare nu le sunt respectate. Lumina, umiditatea, pamantul si temperatura ambientala reprezinta elementele principale care garanteaza succesul sau dimpotriva, esecul, in cresterea plantelor. Din acest motiv, in cele ce urmeaza va supunem atentiei unele aspecte de care sa tineti seama pentru ingrijirea celor de interior.

Nicio planta nu poate trai fara lumina, este cert. Doar ca unele specii au nevoie ca lumina puternica a soarelui sa le scalde zilnic, iar altele necesita conditii mai umbroase. Majoritatea plantelor de apartament prefera insa lumina moderata si indirecta. Specialistii mai spun ca plantele decorative prin flori au nevoie de un nivel mai crescut de lumina, comparativ cu restul plantelor. Pentru ca plantele sa reziste cat mai mult, este important sa fie bine ingrijite. Prin urmare, nu este recomandat sa uzi florile folosid apa rece, ci apa la temperatura camerei. In acest sens, este bine sa umpli doua-trei sticle cu apa, cu doua zile inainte de udare.

Este indicat ca fiecare ghiveci sa aiba o farfurie dedesubt, pentru a depozita excesul de apa. In acest fel planta nu va suferi din cauza unei cantitati prea mari sau prea mici de apa. In nicio situatie pamantul nu trebuie sa musteasca de apa. Nu pune prea multa apa florilor, intrucat le poti ineca. Daca nu stii cat de des ar trebui udate florile din ghivece, asteapta pana cand acestea dau semne ca au nevoie de apa.

De obicei, florile sunt udate o data pe saptamana sau de doua ori, in zilele calduroase de vara. Plantele au nevoie de spatiu pentru a creste. Este recomandat sa pastrezi florile in ghiveciul in care le-ai cumparat, insa nu mai mult de un an. Dupa aceasta perioada, planta incepe sa se dezvolte si are nevoie de mai mult spatiu. In momentul in care radacinile incep sa iasa din ghiveci, este un semn clar ca ar trebui sa schimbi vasul. Temperaturile ideale pentru majoritatea plantelor sunt cele cuprinse intre 18-24 grade C.

Cand vremea de afara permite, scoate florile la aer. O scurta ploaie de primavara si lumina soarelui le va face bine, iar plantele vor capata energie penru a face fata iernii. Atentie, totusi, la soarele puternic, care poate fi daunator pentru plante. Muta plantele in functie de anotimp. Chiar daca toamna si iarna ai asezat ghiveciul catre sud si planta s-a dezvoltat armonios, vara ar putea sa sufere daca este lasata in acelasi loc deoarece lumina devine mult mai intensa. Aerul curat face bine oricui, deci si plantelor. Evita sa fumezi, sa gatesti mult sau sa tii ferestrele inchise in incaperile cu plante. Aeriseste cel putin o data pe zi.

Sursa foto: homesessive.com

I. C.

Articole asemănătoare

 • Sfaturi pentru o gradina de interior

  Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

 • Sfaturi pentru ingrijirea plantelor la inceput de toamna

  Incet incet plantele din ghivece trebuie pregatite pentru sezonul rece. In regiunile mai reci, acestea ar trebui depozitate inca din luna septembrie undeva unde sunt ferite de frig

 • Solutii pentru protejarea plantelor de interior

  Temperaturile reci de afara ne fac sa crestem temperaturile din spatiile unde locuim sau ne desfasuram activitatea. Multe persoane isi fac griji din aceasta cauza pentru plantele din casa ori cele adapostite pana la trecerea frigului.

 • Apa de turba - ideala pentru plante acidofile

  Apa de turba este aliatul nostru de nadejde in privinta udarii sanatoase, fara efecte secundare, a plantelor de interior.

 • Amplasati cu atentie plantele de interior

  Indragim mult plantele de interior, dar stim cum sa le pozitionam si sa le ingrijim pentru a ne bucura de ele cat mai mult timp? Sunt plante care iubesc umbra, altele vor sa profite de umbra si lumina in aceeasi masura, iar altele nu pot trai fara lumina constanta.


Warning: fopen(cache/9fd077fc508255e2c27fddad6eecdf77) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139