Alegerea si amplasarea corecta a plantelor de apartament

aranjareLa alegerea si amplasarea plantelor de interior trebuie sa aveti in vedere aspectele legate de asigurarea microclimatului. Plantele trebuie sa aiba conditii corespunzatoare pentru a creste, inflori sau rodi normal. Factorii de mediu care actioneaza impreuna si direct asupra plantelor sunt lumina, aerul, caldura, apa si hrana. Ei actioneaza tot timpul anului asupra plantei: caldura este factorul hotarator primavara, vara este umezeala aerului si umiditatea solului, iar toamna si iarna este foarte importanta lumina.

Casele construite de curand sau cele reconditionate, care au ferestre mari cu geamuri duble pe 2-3 pereti si incalzire centrala asigura o caldura constanta si multa lumina. In casele de tip vechi insa, care au de obicei ferestre mici si sobe pentru lemne sau alte surse de incalzire, se creaza variatii de temperatura si au lumina mai putina.

Alegerea plantelor de apartament

un colt mai intunecat

camera de zi

birou

Pentru holurile mai inguste si intunecate, unde patrunde putina lumina naturala aveti de ales intre doua tipuri de plante: plante rezistente la semiumbra, cu crestere verticala (Yucca, Dracaena, etc.), sau plante dirijate in sus sau pedente (iedera, vita de apartament, Clorophytum, Tradescantia, etc.).

In camerele de zi, care sunt mai mari si mai bine luminate, puteti amplasa plante de apartament decorative prin frunze sau flori.

Pentru birouri e bine sa alegeti fie plante cu frunzis verde si colorat (Ficus, Aspidistra, Croton, feriga, Yucca, etc.), fie plante cu flori, din familia Bromeliaceelor (Neoregelia, Vriesea, Guzmania, etc.).

dormitor

bucataria

baia

In dormitoare plasati plante decorative prin flori care se mentin o perioada scurta atat timp cat sunt inflorite (cyclamen, orhidee, lalele, zambile).

Daca doriti sa aveti flori/plante si in bucatarie, aveti in vedere faptul ca acestea trebuie sa fie rezistente la variatiile de temperatura si la curentii de aer; sunt indicate plante agatatoare, cum sunt iedera, pothos, scindapsus, muscata, si mai ales plantele aromatice si condimentare, ca busuiocul, cimbrul, rozmarinul sau maghiranul.

De asemenea, in baile aerisite si luminoase se pot amplasa plante care prefera umiditatea atmosferica (feriga, bambus norocos, cyperus).

Amplasarea ghivecelor intr-o incapere
amplasarea ghivecelor intr-o incaperePlantele mari si voluminoase trebuie amplasate direct pe podea, in locuri spatioase, pentru a iesi in evidenta si nu in ultimul rand, pentru a avea destul loc sa se dezvolte. Plantele care suporta umbra si semiumbra se potrivesc cel mai bine in colturile incaperilor. Plantele care iubesc lumina trebuie asezate pe pervazul ferestrelor sau intr-un loc unde sa primeasca lumina directa toata ziua, daca e posibil, desi intensitatea luminii variaza pe durata zilei. Daca nu respectati aceasta regula, veti vedea ca planta va creste inclinata spre directia din care vine sursa de lumina, dezvoltandu-se neuniform; daca insa nu aveti alt loc in care sa o amplasati, se recomanda intoarcerea ghiveciului in directia cu lumina, o data la cateva zile.

Nu uitati ca jaluzelele, perdelele si draperiile trase impiedica patrunderea luminii direct asupra plantelor.

Articole asemănătoare

 • 6 reguli de baza pentru udarea corecta a plantelor

  Vara este anotimpul care impinge frecvent detinatorii de gradini spre doua extreme: udarea insuficienta si udarea exagerata a plantelor

 • Sfaturi pentru ingrijirea plantelor de interior

  Plantele sunt asemenea oamenilor, poti fi vesele sau triste, iar lucrul acesta se vede pe chipul lor. De asemenea, se pot confrunta cu probleme de sanatate ca si noi, atunci cand conditiile de dezoltare nu le sunt respectate.

 • Despre iarna, plante de apartament si boli

  In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

 • Plante de apartament - Lisianthus

  Flori delicate in buchete sau ghiveci. Lisianthus se cultiva atat pentru obtinerera de flori taiate, folosite in alcatuirea buchetelor, cat si in ghiveci ca planta de interior. Un lucru important ce trebuie mentionat inca de la inceput este acela ca planta ridica pretentii mari, cultivarea ei nefiind deloc facila.

 • Stergerea de praf a plantelor de interior

  Va ganditi probabil ca aveti destula treaba prin casa (stersul prafului si al geamurilor, scuturatul covoarelor, etc.) pentru ca sa va mai ocupe timpul si curatarea plantelor de interior. Pana la urma, ele cresc in pamant, asa ca nu va dati seama de ce frunzele nu trebuie sa fie deloc acoperite cu pamant...


Warning: fopen(cache/b968e6b8db3b83fad0745dda6cb46b7d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139