Alimentatie sanatoasa: intre cariera si viata de familie

Atingand pragul de 30 de ani sau chiar trecand peste si apropiindu-ne de cel de 40 fiecare dintre noi ne gandim la intemeierea unei familii sau la marirea numarului membrilor acesteia, asta in cazul in care nu am facut-o deja.

Ambii parteneri se ocupa de cumparaturile necesare pregatirii mesei. Desi exista exceptii printre barbati, mamele sunt de regula cele care au grija sa prepare o masa calda pe zi. Timpul reprezinta dusmanul nostru numarul 1, iar daca ne gandim ca cel putin 9 – 10 ore din zi le petrecem la locul de munca, ne ramane foarte putin timp sa ne bucuram de familie si sa avem grija de noi, de propria persoana. Astfel, pentru bunul mers al lucrurilor, trebuie initiate diverse “strategii” pentru ca familia sa ia masa la o ora potrivita, mancarea sa fie gata la timp si in acelasi timp sa fie sanatoasa.

Nu ar trebui consumate mai mult de 300 – 600 g de carne fara grasime pe saptamana si 3 oua (inclusiv cele preparate din diversele feluri de mancare). In schimb, produsele vegetale si in special cele din faina integrala ar trebui sa fie o aparitie frecventa in meniul cu bunatati.

Cantitatile ideale consumate intr-o zi sunt urmatoarele:

- 4 - 6 felii de paine integrala sau 3 - 5 felii paine obisnuita si 50 - 60 g cereale integrale
- 150 - 160 g orez natural sau 200 - 250 g paste integrale sau 200 - 250 g cartofi (fierti!)
- Zilnic 5 portii de fructe si legume (intre mese)

Criza de timp vs. alimentatie sanatoasa

Este foarte greu sa ne impartim timpul si mai ales sa nu optam pentru ceva semipreparat sau un meniu cald de la fast-food. Si toate aceste din cauza vietii agitate pe care o ducem, din cauza stresului, din cauza obisnuintei si a comoditatii. Totusi, ce ar fi daca am incerca sa ne hranim cat de cat sanatos? O fi oare un effort prea mare? De ce sa nu ne mentinem sanatatea si sa nu avem grija de ea din timp? De ce sa nu prevenim in loc sa tratam? Oare chiar nu gasim catev minute libere pe zi in care sa ne preocupe propria persoana, propria familie?


Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu iaurt grecesc, ghimbir si suc de ananas

    O reteta pentru o bautura sanatoasa, cu iaurt grecesc proaspat si cremos, putin ghimbir pentru acele note usor picante si suc de ananas, dulce, parfumat, exotic. Folositi de preferinta ananas proaspat pentru suc si pentru cubuletele savuroase.

  • Smoothie cu mar si lapte de cocos

    Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.

  • Cand putem vorbi de alimentatie sanatoasa?

    In ultima vreme, auzim din ce in ce mai frecvent vorbindu-se despre alimentatie sanatoasa. Dar cati dintre noi stiu ce inseamna? In zadar se intampla sa facem uneori miscare, brain fitness, meditatie etc intrucat nu acordam suficienta atentie mancarii.

  • Alimentatia organica sanatoasa, intre adevar si iluzie

    Alimentatia “organica”, “ecologica” sau “biologica” defineste indeobste acele componente pentru obtinerea carora nu se intrebuinteaza pesticide, ingrasaminte sau organisme modificate genetic.

  • Hipoglicemia - simptome si masuri de prevenire

    Indiferent de activitatile intreprinse de noi, cand muncim sau chiar si atunci cand dormim, creierul nostru are nevoie de glucoza pentru a functiona.


Warning: fopen(cache/352877d953bd441dc775f090d499f122) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139