Amidonul in alimentatie


Alimentele bogate in amidon, precum cartoful, painea, cerealele, orezul sau pastele fainoase ar trebuie sa constituie circa o treime din alimentatia zilnica, spun studii recente in domeniu. Amidonul este cea mai accesibila sursa de carbohidrati iar atunci cand starea de sanatate ne permite, este pacat sa nu profitam de ea.

Alimentele bogate in amidon mai furnizeaza pe langa fibre, calciu, fier si vitamine, multa energie pe care organsimul o intrebuinteaza in toate imprejurarile vietii. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora, datorat in special continutului de fibre, este senzatia de satietate pe care o ofera la masa.

Exista doua tipuri de fibre, solubile si insolubile, care se regasesc in alimentele de care vorbim. Cele solubile pot fi digerate partial si pot ajuta la reducerea cantitatii de colesterol din sange iar celelalte curata intestinele mecanic de impuritati. Painea, cerealele integrale si pastele sunt printre cele mai bune surse de fibre insolubile. Ai grija chiar si la amidonul natural sa nu consumi in cantitati prea mari, altfel vei avea probleme cu ficatul datorita alimentelor cu index glicemic ridicat.

De asemenea, este bine sa evitam sa consumam fructe odata cu alimente care au in componenta amidon. In caz contrar, riscam sa ne alegem cu unele tulburari digestive. Amidonul ce se gaseste in cantitati considerabile in cartofi si cereale necesita fierbere. Prin fierbere rezulta compusi mai digerabili ai amidonului.

Cerealele integrale folosite pentru prepararea terciurilor trebuie fierte bine, ovazul 90minute iar graul si orzul pana la 3 ore. Granulele de amidon se desfac mai repede la temperatura de coacere (care este mai mare decat cea de fierbere). Painea coapta si alte alimente coapte sunt bune de folosit.

Amidonul modificat este un amidon tratat fizic sau chimic folosit in industria alimentara pentru prepararea iaurturilor, ca agent de ingrosare. Lactatele (iaurturile, smantana) ingrosate sau cremoase nu pot fi considerate produse naturale, iar in functie de tratamentul aplicat amidonului, pot fi chiar periculoase sanatatii.

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mar si lapte de cocos

    Laptele de cocos intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa avem o inima mai tanara si mai sanatoasa, este recomandat si in regimul de slabire, si in plus poate sa inlocuiasca laptele de vaca in alimentatie.

  • Patru beneficii ale uleiului de nuca

    Daca in trecut era privit mai curand ca o alegere excentrica, uleiul de nuca ofera o doza serioasa de antioxidanti, cupru, magneziu, ajuta la detoxifierea intregului organism si la mentinerea starii de sanatate, este usor de introdus in alimentatie ca atare sau sub forma de supliment alimentar.

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Pene cu legume si sos provensal

    Introduse in alimentatie cu moderatie, pastele aduc doar beneficii, atat prin gust cat si prin calitatile nutritive.

  • Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post

    Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare.


Warning: fopen(cache/64509f9f6ef29937bb5e9b332ba79702) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139