Ardei chilli, istorie si proprietati

condimente

Ardeiul chilli face parte din dieta umana inca din 7.500 i.H. Utilizarile ardeilor de foc depasesc bucataria mexicana si isi gasesc aplicatii in medicina si chiar in producerea bombelor chimice.


Proprietatile de anestezic ale ardeilor chilli au fost descoperite de o echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina de la Harvard
, impreuna cu doctorii de la Spitalul General din Massachusetts.


Capsaicina, substanta care ofera iuteala ardeilor, impreuna cu alte substante, formeaza un anestezic foarte eficace.
Acesta afecteaza doar celulele nervoase sensibile la durere si le opreste sa transmita semnale catre creier.

O injectie cu acest anestezic opreste durerea, dar nu amorteste. In acest fel, ardeiul chilli a devenit Graalul in lupta contra durerii. Anestezicul va aparea pe piata in doar cativa ani si va face fericiti milioane de oameni.

Iutimea ardeilor se masoara in unitati Scoville (SHU). Ardeii grasi sunt cotati cu 0 SHU. In Romania, ardeii iuti obisnuiti ating 3.000-4.000 de unitati Scoville. Cel mai iute ardei din lume se numeste Naga Jolokia si atinge 1.000.000 de SHU.

sursa: www.scienceline.ro

www.gradinamea.ro

Octombrie 2007





 

Articole asemănătoare

  • Sos foarte picant cu ardei iute, otet si usturoi

    O reteta pentru un sos de casa foarte picant, pentru care puteti folosi ardei mai mult sau mai putin iuti, dupa gust, alaturi de putin otet, usturoi si zeama de lamaie. Dupa pregatire se pastreaza la frigider, intr-un borcan bine inchis.

  • Smoothie cu mango, ardei gras rosu si suc de lamaie

    Cu mult mango, suc de lamaie si ardei gras, este un smoothie care va oferi organismului o doza serioasa de vitamina C, esentiala pentru o stare de bine si un sistem imunitar mai puternic.

  • Strugurii Isabella

    Soi de struguri de vin cu o indelungata istorie si foarte apreciat de cunoscatori pentru gust, aroma si productia buna, Isabella este o vita de vie relativ usor de cultivat si intretinut chiar si de catre cei care fac primii pasi in acest domeniu, fie ca este vorba de podgorie de mari dimensiuni, fie de cativa butasi plantati in livada sau gradina.

  • Ghioceii, mai mult decat simpli vestitori ai primaverii

    Florile “vedeta” ale lunii martie sunt mai mult decat banale martisoare pe care le oferim celor dragi. Ghioceii au pe langa calitatea de a ne aduce buna dispozitie si proprietati terapeutice recunoscute in lumea medicala.

  • Salata simpla de ridichi negre cu maioneza

    Pentru a pregati o salata simpla si gustoasa, puteti opta pentru o reteta usoara de salata de ridichi negre cu maioneza. Cu multiple efecte benefice si proprietati terapeutice, ridichea neagra este bogata in vitamina C, calciu si altele.


Warning: fopen(cache/be525bbe1bf8b3999659645f367ddc91) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139