Beneficii uimitoare ale mustului


Din noianul de beneficii ale strugurilor care s-au copt indelung la soare, nimic nu se compara probabil cu dulceata rezultata din prepararea mustului. Urmele arheologice demonstreaza ca prepararea bauturilor non-alcoolice sau alcoolice, pe baza de strugure, nu le era straina inaintasilor nostri. La capatul acestui proces evolutiv care a durat nu mai putin de 2000 de ani ne situam noi, oamenii moderni, cei pentru care mustul reprezinta mai mult decat o simpla bautura. 

Toamna este sezonul indicat pentru un regim de revitalizare si detoxificare a organismului. Daca vrei sa te fortifici inainte de sezonul rece, nimic nu este mai indicat decat o cura cu must, recunoscut pentru efectele sale regeneratoare.

Dintre sarurile minerale mentionez in special pe cele de fier, sodiu, calciu, potasiu (diuretic), de fosfor, de magneziu, de clor, de siliciu, de mangan, de arsen, de crom. Toate acestea intra in componenta unei enzime cu caracter metabolic. Sarurile acestor elemente minerale, forma sub care se gasesc in struguri, au efect diuretic, sunt eficace in boli ca de exemplu boala reumatica si guta, in unele boli de piele (sarurile de arsenic).

Mustul este recomandat celor care fac efort intelectual intens, dar si celor aflati in convalescenta, deoarece stimuleaza imunitatea si refacerea organismului, datorita continutului ridicat de vitamina C.
Mustul este un excelent stimulator pentru imunitate, fiind bun pentru anemici. Nu exagerati insa daca urmeaza sa urcati la volan ori daca sunteti diabetic.

Cand un nutritionist spune ca mustul ii merge direct la inima, nu vorbeste numai la figurat. Prin imbunatatirea circulatiei sangvine, a elasticitatii arteriale si a functiei vasculare, consumul de must te ajuta sa eviti oboseala cardiaca si te pune la adapost fata de accidentele vasculare cerebrale.

Desi e dulce si gustos, mustul trebuie consumat cu precautii, altfel, din leac devine un aliment periculos. Mustul are un continut bogat in tanin, o substanta care irita mucoasa intestinala. De aceea, va fi consumat proaspat, inainte de inceperea procesului de fermentare. Toate persoanele care sufera de boli grave nu trebuie sa bea must in cantitati mari, pentru ca efectul de purgativ poate crea dezechilibre grave din cauza pierderilor prin scaun. Mustul le este permis si copiilor, insa in cantitati moderate.

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Intrebuintari ale sucului de lamaie

    Gustoasele citrice coapte sub razele energice ale soarelui mediteranean ofera mai multe beneficii decat alte fructe de pe mapamond. Uneori, oamenii obisnuiesc sa transforme momentul banal al hranirii intr-un adevarat ceremonial apeland la diferite artificii aflate la indemana tuturor.

  • Lucrarile viticole si vinicole ale lunii ianuarie

    Pentru a se bucura la timpul cuvenit de roadele vitei de vie si de produsele derivate ale strugurilor, viticultorul trebuie sa respecte riguros pe intreg parcursul anului unele cerinte de ingrijire.

  • Preparate naturale din uleiuri pentru probleme ale unghiilor

    Deseori ne confruntam cu probleme ale unghiilor, mai ales cu ruperea lor. Si din moment ce acestea devin casante, inseamna ca nu le-am hranit si nu le-am ingrijit corespunzator ori organismul nostru are nevoie de mai multe vitamine sau substante nutritive pe care sa i le administram.

  • Fructe si legume care fac minuni

    Cunoastem proprietatile curative ale multor fructe si legume si asemanarea dintre forma lor si organele carora le sunt benefice este uimitoare. Facand parte din dieta noastra zilnica acestea ne feresc de afectiuni grave si ne ajuta sa luptam sanatos impotriva stresului cotidian de care oricat am dori, nu putem scapa.

  • Sfecla rosie - istorie si beneficii

    Sfecla rosie este o leguma cu valoare nutritiva remarcabila, comuna in multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul tarii noastre. Soiurile moderne sunt derivate dintr-un soi ce creste in salbaticie de-a lungul coastelor Europei, Africii de Nord si Asiei.


Warning: fopen(cache/29563376664becb7b7f301b57baae347) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139