Branca ursului sau ginseng românesc

branca ursului

Branca ursului este un vechi remediu popular, cu proprietati revigorante si antiinflamatoare.  In zonele de munte era des folosita in numeroase afectiuni ale sanatatii.  Studiile stiintifice moderne confirma valoarea terapeutica a acestei plante.  
 

Branca ursului se deosebeste cu dificultate de angelica. Amandoua sunt inalte de pana la doi metri, cu tulpini viguroase si drepte, terminate cu inflorescente alburii. Branca ursului are  frunzele mai viguroase si paroase, semintele sunt mai late si au un miros destul de greu, al angelicai fiind mai fin. Radacina de branca ursului este mult mai putin ramificata decat cea de angelica si se dezvolta la mare adancime. La branca ursului sunt eficiente in diferite afectiuni frunzele, florile si semintele, acestea din urma avand si cel mai puternic efect. 
  
 

Branca ursului este de mare ajutor in deficiente hormonale si vasculare, sterilitate masculina, sterilitate feminina, menopauza prematura, digestie dificila, insotita de colici, probleme afective la copii determinate de socuri emotionale. Se foloseste pulberea de branca ursului, administrata pe stomacul gol, cu putina apa - o lingurita de trei ori pe zi.

Planta este contraindicata femeilor insarcinate. Problemele de prostata manifeste sau latente pot fi activate de aceasta planta.

Preparate din branca ursului

         - Pulbere de branca ursului se obtine din florile, frunzele si semintele uscate care se macina fin, cu rasnita electrica de cafea. Se cerne pulberea prin sita de faina. Pulberea fina obtinuta se pastreaza la loc intunecos si rece, de preferinta in borcane de sticla bine inchise. Termenul de valabilitate al pulberii este de doua saptamani.
         - Tinctura se obtine astfel : se amesteca 20 linguri de planta maruntita (flori si seminte uscate ) cu  o cana de apa si una de alcool alimentar ( de 90 grade). Se lasa la macerat timp de doua saptamani, dupa care se trage in sticle mici si inchise la culoare.

Articole asemănătoare

  • Limonada cu ceai verde sau negru

    Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

  • Naranjilla - o portocala sau o rosie?

    Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale.

  • Tratamente naturiste cu plamanarica

    O planta medicinala cunoscuta de specialistii in medicina naturista ca un valoros aliat in tratarea bolilor de plamani (de unde si numele), plamanarica (Pulmonaria officinalis) mai este cunoscuta si ca mierea ursului, tutun de padure, albastrea sau cuscrisor, fiind o planta erbacee, perena, cu flori de un rosu-violet.

  • Supa de cirese sau visine

    Un desert, o gustare sau pur si simplu o reteta inedita cu care va puteti surprinde invitatii.


Warning: fopen(cache/fd1c919c5880c01ec951f585bbb09328) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139